×

14.Czekoladowe muffiny z budyniową niespodzianką

Według mojej mamy są to najpyszniejsze muffiny jakie robiłam do tej pory. Mięciutkie, wilgotne, pełne czekolady i pysznego domowego budyniu.
Budyń jest domowy, według przepisu babci, być może z takiego z torebki też by wyszło i byłoby mniej pracy, ale taki jest pyszny. 

MUFFINY CZEKOLADOWE Z NIESPODZIANKĄ
BUDYŃ DOMOWY:
-3 szklanki mleka
-2 opakowania cukru waniliowego
-3 jajka
-4 łyżki cukru
-4 łyżki mąki

MUFFINY CZEKOLADOWE:
(proporcje poniżej są moim podstawowym przepisem,na ok. 20 muffinków, i trzeba je podwoić na tą ilość budyniu, który wyjdzie, albo zostawić taką ilość ciasta, a połowę budyniu po prostu zjeść:))
-2 jajka
-pół szklanki mleka
-120g margaryny
-cukier waniliowy
-200g mąki
-100g cukru
-opakowanie proszku do pieczenia
-3 łyżeczki kakao

1. Przygotować budyń: mleko zagotować z cukrem waniliowym, w tym samy czasie zmiksować jajka z cukrem i mąką. Gdy mleko się zagotuje wlać masę jajeczną do mleka i na małym ogniu podgrzewać przez chwilę, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

2. Margarynę roztopić. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, oraz z ostudzoną margaryną. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie dosypać do jajek z mąką i kilkoma ruchami wymieszać wszystko razem (mogą zostać grudki-grunt żeby za dużo nie miąchać tego ciasta)

3.Do foremek od muffinów nałożyć po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę budyniu i znów łyżkę ciasta-całość nie powinna przekraczać 3/4 wysokości foremek. Następnie wstawić foremki do piekarnika rozgrzanego do 175st, na około 15 minut.
Najlepiej smakują już po ostudzeniu :)

SMACZNEGO






2 komentarze:

  1. Ależ cudownie wyglądają :) Z tym misiem z kubeczka stanowią sielskie połączenie, takie słodkie wspomnienie dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger