×

6.Caprese

Walki z jesienną depresją ciąg dalszy. Tym razem jednak walka nie będzie na słodko, a na pomidorowo. Jeszcze udało mi się zdobyć takie piękne, pachnące i aromatyczne pomidory, które przypominają o słońcu. Dlatego użyłam ich do jednej z najprostszych sałatek, klasyka włoskiej kuchni w kolorach flagi. 
A teraz już zostało czekać z wytęsknieniem na nowy sezon pomidorowy i w międzyczasie zadowalać się tylko tymi zapuszkowanymi pomidorkami.

SAŁATKA CAPRESE
-pomidory 
-mozzarella
-świeża bazylia
-oliwa
-sól, pieprz i ewentualnie czosnek


1. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć naprzemiennie na talerzu.

2.Listki bazylii jeśli są duże porwać na mniejsze kawałki i posypać nimi równomiernie pomidory i ser.

3. Całość oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą.
*Dla miłośników czosnku (czyli między innymi dla mnie) fajnym sposobem jest starcie 1-2 ząbków czosnku na tarce, wymieszanie ich z odrobiną oliwy i dopiero taką mieszanką (która dobrze, żeby chwilę odstała i się przegryzła) można polać sałatkę.

BUON APPETITO
salatka caprese


A do sałatki, na poprawę humoru proponuję jeszcze trochę nastrojowych i cudownym piosenek z Kabaretu Starszych Panów, w tym moją najukochańszą którą wykonuje Jej Ekscelencja Wiesław Michnikowski:


2 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger