×

Prosty tort z truskawkami, bitą śmietaną i czekoladą

 W prostocie siła. Tym razem miało być bez tony masy cukrowej i wymyślnych ozdób. Dlatego też ten tort jest wybitnym, klasycznym połączeniem smaków, które gwarantuje sukces. Lekki biszkopt jest przełożony bitą śmietaną, truskawkami i brzoskwiniami. Wierzch oblany został rozpuszczoną czekoladą mleczną i obłożony jeszcze większą ilością truskawek, brzoskwiń i dla dodania koloru świeżymi liśćmi mięty. Aż ślinka mi ciekła gdy go robiłam. Niestety trzeba było się powstrzymać, bo tort miał uświetnić przyjęcie z okazji chrztu jednego małego gagatka.

5 komentarzy:

  1. Prosty, ale jaki efektowny. Pozdrawiam Kuchnia PauletteS :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i właśnie o to chodziło...minimum ingrediencji maksimum efektu :)

      Usuń
  2. Czy tort dekorowac w dniu podania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten był dekorowany późnym wieczorem w przeddzień podania :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. aaaa...tylko owoce były pokryte cieniutką warstewką podgrzanego dżemu morelowego albo brzoskwiniowego, żeby nie wysychały. Natomiast liście tej odmiany mięty są odporne na wysychanie i wytrzymują po zerwaniu nawet 2-3 dni w dobrej kondycji

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger