Prosty tort z truskawkami, bitą śmietaną i czekoladą
W prostocie siła. Tym razem miało być bez tony masy cukrowej i wymyślnych ozdób. Dlatego też ten tort jest wybitnym, klasycznym połączeniem smaków, które gwarantuje sukces. Lekki biszkopt jest przełożony bitą śmietaną, truskawkami i brzoskwiniami. Wierzch oblany został rozpuszczoną czekoladą mleczną i obłożony jeszcze większą ilością truskawek, brzoskwiń i dla dodania koloru świeżymi liśćmi mięty. Aż ślinka mi ciekła gdy go robiłam. Niestety trzeba było się powstrzymać, bo tort miał uświetnić przyjęcie z okazji chrztu jednego małego gagatka.
Prosty, ale jaki efektowny. Pozdrawiam Kuchnia PauletteS :)
OdpowiedzUsuńi właśnie o to chodziło...minimum ingrediencji maksimum efektu :)
UsuńCzy tort dekorowac w dniu podania?
OdpowiedzUsuńten był dekorowany późnym wieczorem w przeddzień podania :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
aaaa...tylko owoce były pokryte cieniutką warstewką podgrzanego dżemu morelowego albo brzoskwiniowego, żeby nie wysychały. Natomiast liście tej odmiany mięty są odporne na wysychanie i wytrzymują po zerwaniu nawet 2-3 dni w dobrej kondycji
Usuń