×

Prosty tort z truskawkami, bitą śmietaną i czekoladą

 W prostocie siła. Tym razem miało być bez tony masy cukrowej i wymyślnych ozdób. Dlatego też ten tort jest wybitnym, klasycznym połączeniem smaków, które gwarantuje sukces. Lekki biszkopt jest przełożony bitą śmietaną, truskawkami i brzoskwiniami. Wierzch oblany został rozpuszczoną czekoladą mleczną i obłożony jeszcze większą ilością truskawek, brzoskwiń i dla dodania koloru świeżymi liśćmi mięty. Aż ślinka mi ciekła gdy go robiłam. Niestety trzeba było się powstrzymać, bo tort miał uświetnić przyjęcie z okazji chrztu jednego małego gagatka.

10 komentarzy:

  1. Prosty, ale jaki efektowny. Pozdrawiam Kuchnia PauletteS :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i właśnie o to chodziło...minimum ingrediencji maksimum efektu :)

      Usuń
  2. Czy tort dekorowac w dniu podania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten był dekorowany późnym wieczorem w przeddzień podania :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. aaaa...tylko owoce były pokryte cieniutką warstewką podgrzanego dżemu morelowego albo brzoskwiniowego, żeby nie wysychały. Natomiast liście tej odmiany mięty są odporne na wysychanie i wytrzymują po zerwaniu nawet 2-3 dni w dobrej kondycji

      Usuń
  3. Czy tylko ja nie widzę przepisu :(?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie widzisz przepisu, bo go tutaj nie ma...zdjęcia tortu były dodane do galerii moich tortów robionych na wszelakie okazje. A przepis jest banalnie prosty-biszkopt, nasącz, bita śmietana i truskawki.

      Usuń
  4. Cudowny tort ! Taka prostota do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj to co najprostsze jest najpyszniejsze :)

      Usuń
  5. Zainspirowała mnie ta czekolada, ślicznie to wygląda :) Tylko czy ta roztopiona czekolada nie rozpuści bitej śmietany, którą jest obłożony tort?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger