×

234. Tarta rabarbarowa z bezą

Sezon rabarbarowy powoli zmierza niestety ku końcowi. Z tego powodu właśnie chciałam zrobić ciasto, które mocno się zapisze w pamięci rodziny. Wyszła z tego tarta, która łączy w sobie kruche ciasto, mocno kwaskowaty rabarbar (prawie bez dodatku cukru) oraz bardzo słodką bezę dla równowagi. 
Dłużej rozwodzić się nad tą tartą nie będę, bo jest po prostu dobra, a weekend był na tyle intensywny, że przydałby się co najmniej dzień odpoczynku po nim. 

TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-2 żółtka
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%
 
NADZIENIE RABARBAROWE:
-5-6 łodyg rabarbaru
-duża szczypta cynamonu
-budyń waniliowy 
 
BEZA:
-2 białka
-1 czubata łyżka cukru
-odrobina octu winnego

1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i  rozwałkować ciasto  na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 30cm i obciążyć ciasto np. suchym grochem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st. przez około 10 minut.

2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 2-3cm kawałki. Oprószyć je dokładnie kilkoma szczyptami cynamonu i wymieszać dokładnie z budyniem waniliowym. 

3.Białka ubić na sztywną pianę (można dodać do niej szczyptę soli żeby było łatwiej). Dodawać do nich stopniowo cukier a na koniec odrobinę octu. Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie rabarbar, a na wierzch rabarbaru wyłożyć pianę z białek. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100st i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić tam tartę do wystygnięcia. Idealne ciasto do małej czarnej kawy :)

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiej bezy :) Pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam,że już najadłam się rabarbaru w tym sezonie, ale patrzę na to ciasto i mam ochotę na więcej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja twierdzę, że rabarbaru nigdy dość :)
      tym bardziej że sezon jest taki krótki

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger