×

751. 3 bit z malinami i białą czekoladą-ciasto bez pieczenia

3 bit z malinami
Oklapłam nieco w szukaniu nowych przepisów. Rzeczywistość nas przetyrała i wypluła, więc na eksperymenty w kuchni zabrakło czasu i weny. Wszelkie posiłki były prostymi do zrobienia pewniakami. Chętnie wręczę nagrody i medal z ziemniaka dla tego co wymyślił klopsiki i cynamonowe bułeczki w IKEA. Ale nawet najlepsze klopsiki kiedyś mogą się przejeść, nawet jeśli dla fantazji raz były mięsne a raz roślinne (swoją drogą genialne). 
Zaczynamy wracać do żywych. Zaczynamy od wizyty w ulubionych knajpach i szukaniu nowych ulubionych. Pisklę mi się tak rozbestwiło, że nawet ostatnio odmówiło rosołku od babci na rzecz obiadu w restauracji, bo tam może liczyć na lemoniadę i dodatkowe atrakcje. 
Piekielne upały też jakoś nie zachęcały do mieszania w kotłach i stania przy kuchni. Ale powoli powoli, odpoczywamy na działce, planujemy kolejne wakacyjne wyjazdy i wracam do uciechy z miksowania smaków. 
Chociaż tym wypadku połączenie jest raczej klasyczne, a podstawą pomysłu popularne ciasto 3 bit. Maliny z białą czekoladą do zawsze jest dobry pomysł. A przepis jest tak prosty, że nie da rady go zepsuć. Idealne ciasto na letnie upały lub....na wizytę teściowej. 
 

3 BIT Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

-ok. 200g herbatników (można tez użyć herbatników pełnoziarnistych)
-ok. 400g malin
-2 łyżeczki żelatyny
-2 łyżki cukru/ksylitou
-200g sera mascarpone
-300ml schłodzonej śmietanki 36%
-100g białej czekolady
-chlust esencji waniliowej
-starta gorzka czekolada/kakao do posypania wierzchu
 
1. Maliny lekko podgrzać z cukrem, aż się zaczną rozpadać i puszczać sok i cukier się rozpuści. Żelatynę zalać zimną wodą aż nieco napęcznieje i dodać do malin. Całość zmiksować na gładką masę i odstawić do wystygnięcia. 

2. Blaszkę o wymiarach ok. 20x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Zalać ją malinową masą i odstawić do lodówki. 

3. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej wanilię oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Na koniec wmiksować w masę rozpuszczoną białą czekoladę. 

4. Na gętniejącą warstwę malin rozłożyć kolejne herbatniki. Rozsmarować na nich 3/4 kremu z białej czekolady i wyrównać. Ułożyć 3 warstwę herbatników i resztę kremu z białej czekolady. Wierzch oprószyć czekoladą/kakao. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). 

SMACZNEGO!

3 bit z malinami

 

12 komentarzy:

  1. 3 bit to jeden z moich ulubionych słodyczy. Myślę, że przepis inspirowany tym smakołykiem na pewno bardzo mi posmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam że tak dobre ciasto można zrobić bez pieczenia, coś idealnego dla mnie :) Wielkie dzięki za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dodatkiem malin ciasto wydaje się jeszcze bardziej smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam maliny, wygląda super i na pewno wkrótce spróbuję czegoś podobnego! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie cudo i to bez pieczenia? Ale super! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne jest to, że ciasto można zrobić bez pieczenie, na pewno wypróbuję i to już niedługo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne jak na ciasto bez pieczenia, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda, zrobię kiedyś na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Kasiu to wygląda super, a jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam się, że sam wygląd imponuje! Super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda! Mam nadzieję, że tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger