734. Ciasto z rabarbarem i budyniem
Przyszedł ten czas w roku, który najbardziej lubię. Za oknem bez pachnie jak szalony, cieszy oko różnymi odcieniami fioletu. Rabarbar zalega na blacie gotowy do przerobienia na pyszności, a do pełni szczęścia brakuje mi już tylko bukiecika z konwalii i michy truskawek. Na stoliku piętrzy się stosik książek, które tradycyjnie stanowią najlepszy dla mnie prezent urodzinowy. A w głowie piętrzy się mnóstwo pomysłów na urodzinowe niespodzianki dla Lucy, bo obie jesteśmy majowe. Najgorsze, że te pomysły na Luśkowe urodziny to już krążyły od pół roku, w końcu całe 5 lat to już nie przelewki. Pół dekady z huraganem. Miało być świętowanie z pompą, urodzinowa wymarzona wycieczka do Paryża i kinderbal dla wszystkich przyjaciół szanownej jubilatki. Miało być...no i cóż. Poczekamy. Do Paryża jeszcze pojedziemy, a na imprezę zawsze jest dobry czas.
Póki co dbam, żebyśmy wszyscy razem w domu nie zwariowali. Żeby pogodzić razem obowiązki zawodowe z nudzącym się Pisklakiem i jeszcze bardziej nudzącym się konkubentem. No i żeby ukoić jakoś żal, że nie można hasać po placu zabaw i z koleżankami w przedszkolu nie można poszaleć. Być może ludzkość wymyśliła już jakiś lepszy sposób na ukojenie zszarganych nerwów, ale jak dla mnie nadal najlepszy jest po prostu zapach ciasta z rabarbarem wyciągniętego z piekarnika zmieszany z zapachem bzu.
Jeśli też macie lekko zszargane nerwy polecam coś dobrego, żeby usiąść z kawą i nieco odpocząć. To ciasto z rabarbarem i budyniem będzie idealne.
CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIEM
CIASTO PÓŁKRUCHE:
-ok. 500g mąki pszennej
-2 duże jajka
-3/4 (150g) kostki masła
-2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
-1 szklanka cukru
-szczypta soli
-łyżeczka sody oczyszczonej
-łyżeczka cynamonu
BUDYŃ
-4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
-4 łyżki cukru
-łyżka cukru z wanilią
-3 szklanki mleka
-dodatkowo ok. 1 kg łodyg rabarbaru+ łyżka cynamonu
-ewentualnie cukier puder po posypania ciasta
1. przygotowania zacząć od zrobienia masy budyniowej. Większość (2,5szklanki) mleka trzeba wlać do rondelka, postawić na małym ogniu i dodać do niego cukier i cukier z wanilią. Do pozostałego mleka dosypać mąkę ziemniaczaną i rozmieszać ją rózgą. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować przelać do niego mleko zmieszane z mąką. Zmniejszyć ogień do minimum, cały czas mieszać rózgą, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje zdjąć go z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia.
2. Ciasto półkruche zacząć przygotowywać od wymieszania mąki z masłem,cynamonem i sodą oczyszczoną. Masło rozetrzeć z mąką do uzyskania konsystencji suchego piasku. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem. Miksować przez kilka minut, aż do uzyskania białej puszystej masy.
3. Masę jajeczną przelać do mąki z masłem, dodać jeszcze śmietanę/jogurt i całość dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie już dokładnie wymieszane trzeba podzielić je na dwie części-3/4 i 1/4.
Większą część należy rozpłaszczyć i lekko rozciągnąć palcami na dnie foremki (ja używałam takiej o wymiarach 25x25cm).
4. Rabarbar umyć dokładnie, odkroić zdrewniałe końcówki i całość pokroić na plasterki ok.1-2cm grubości. Obtoczyć je dokładnie w cynamonie i rozłożyć równomiernie na cieście. Na rabarbar wylać budyń. Na budyń zaś porwać kawałki z pozostawionego ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 40 minut, aż ciasto się zarumieni. Gdy całkowicie ostygnie można je oprószyć cukrem pudrem i pokroić.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz