×

733. Kruche ciasteczka z twarogu

Kwarantanna nie powiem, wchodzi mocno w głowę. Był początkowy moment ekscytacji, że wreszcie nie będzie o poranku zgrzytów i nerwów z ogarnianiem się i biegiem do przedszkola. Po kilkunastu dniach siedzenia wspólnie na ograniczonej przestrzeni naszego habitatu, po usilnych próbach skrzętnego wypełnienia swoich obowiązków zawodowych z Pisklakiem wchodzącym na głowę i drącym japiszona w trakcie telekonferencji z prezesem, po kilku głośnych wymianach zdań z konkubentem który kupił sobie maszynę do czyszczenia parowego i teraz od rana od wieczoru słyszę czarowny szum przyprawiający o migrenę i zgrzyt zębów, przyszedł czas na plan. Plan na przeprowadzenie na kimś zbrodni ze szczególnym okrucieństwem. Jednym słowem, zdecydowanie nie jest łatwo. 
Żeby uniknąć kolejnych napiętych sytuacji i przy okazji rozładować jakoś nadmiar energii u Pisklaka, zabrałam ją do kuchni. Przegląd naszych książek kucharskich i dostępnych składników pozwolił nam cel działań. Tym razem powstały kruche ciasteczka z twarogu z książki Olii Herckules. Nie dość, że ciasteczka są tak pyszne, że znikają w mig to jeszcze pozwalała na całkiem przyjemną zabawę z wałkowaniem, wykrawaniem i obtaczaniem w cukrze. Jak mówi mój Pisklak iskrzą się jak klejnoty. 
Dzięki tym słodkościom humory się poprawiły. Konkubenta na razie nie ubiję. 

KRUCHE CIASTECZKA Z TWAROGU:

-100g masła
-200g twarogu
-ok. 200g mąki pszennej
-szczypta soli
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-50g cukru

1. Masło, twaróg, przesianą mąkę oraz sól i sodę wymieszać ze sobą dokładnie i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. 

2. Ciasto rozwałkować, na stolnicy lekko oprószonej mąką, na grubość ok.2mm. Z pomocą szklanki wykrawać z ciasta niewielkie krążki. 

3. Na płaski talerze wysypać cukier. Każdy z krążków ciasta obtoczyć w cukrze, a następnie złożyć na pół i jeszcze na ćwierć. Ciasteczka twarogowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 10-12 minut. Trzeba bardzo uważać żeby ciasteczka się za mocno nie przypiekły, cukier lubi się przypalać niestety.  Gdy tylko ciasteczka twarogu nieco ostygną są gotowe do jedzenia. 

SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. Bardzo chętnie wypróbuje ten przepis, nie dość, ze jest prosty to jeszcze nie wymaga dziwnych składników 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zdecydowanie jeden z idealnych przepisów na czas kiedy nie ma jak biegać po sklepach :) poza tym polecam cała książkę "Mamuszka" Olii Hercules, z pyszną kuchnią ukraińską. Z niej jest ten przepis zaczerpnięty, a tam pełno jest pomysłów na proste dania.

      Usuń
  2. Lepsze ciastka do kawy nie istnieją :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger