×

731. Domowa focaccia z pomidorami

Zdążyłam jeszcze zapoznać moje Pisklę ze słoneczną Italią i z cudownościami, które ma do zaoferowania do jedzenia. Pizza neapolitańska to jest coś co nam wszystkim śni się po nocach. Wspomnienie tiramisu i panna cotty wywołuje uśmiech na twarzach. Czuję że cannolli mogłabym zjeść w każdych ilościach. A w ramach rozrywki Luśka lubi przeglądać wszystkie zdjęcia, które zrobiliśmy w Neapolu i w Apulii. 
W sumie nie ma tygodnia, żeby Lusia nie wspominała jak bardzo jej się podobała wycieczka do Bari i jak bardzo chciałaby tam wrócić. Ciężko przejść nam przez tę kwarantannę. Ja się buntuję i już mam dość, a co dopiero nadaktywna 5-cio latka. Trudno znaleźć dobrą odpowiedź na pytanie kiedy w końcu kupię znowu bilety do Apulii.
Póki co w ramach rozrywki i wymyślania kolejnych zajęć zagniatałyśmy ciasto na focaccie z pomidorami. Jednym ruchem załatwiłyśmy miłe wspomnienia z Włoch i fajne zajęcia sensoryczne dla Pisklaka. I terapię odstresowującą dla mamy-zagniatanie ciasta drożdżowego jest bardzo relaksujące. Polecam na zwątpienie. 

DOMOWA FOCACCIA Z POMIDORAMI:

-ok. 450-500g mąki pszennej
-szklanka ciepłej wody (przyjemnie ciepłej, nie gorącej)
-4  łyżki oliwy
-łyżka soli
-pół szklanki ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki, 20g świeżych drożdży na zaczyn
-oliwa, sól gruboziarnista, suszone oregano, garść pomidorków koktajlowych na wierzch

1. przygotować zaczyn drożdżowy. Do ciepłej wody wsypać cukier i mąkę i całość dokładnie wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i odstawić w ciepłe miejsca na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

2. Większość mąki wsypać do dużej miski. Dolać do niej oliwę, zaczyn drożdżowy i sól. Wszystko razem zacząć mieszać i zagniatać. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Zagniatać energicznie przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie, zwarte i jednolite i nie powinno za bardzo kleić się do rąk. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

3. Przygotować dużą blaszkę do pieczenia, wyłożyć ją papierem i dodatkowo posmarować odrobiną oliwy. Wyrośnięte ciasto na focaccie lekko rozciągnąć palcami na duży kwadrat o grubości ok. 1cm. Wierzch ciasta posmarować za pomocą pędzelka kuchennego cienką warstwą oliwy, oprószyć solą i suszonym oregano. Równomiernie, w niewielkich odstępach od siebie,  powtykać w ciasto pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną focaccie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220st. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200-190st i piec przez kolejne 10 minut.

Focaccia najsmaczniejsza jest na ciepło, spokojnie można ją odgrzewać w piekarniku. Jest pysznym dodatkiem do dań jednogarnkowych lub sałatek.


SMACZNEGO!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger