×

723.Sernikomakowiec, czyli sernik z makiem

Ja wiem, że na święta obowiązuje zasada postaw się a zastaw się. U mnie w domu jest jeszcze znane porzekadło "niech brzuch pęknie, a gospodarza zniszczyć". Świąteczne światełka mrugają i osłabiają czujność przy zakupach. Do świąt jeszcze kilka dni, jeszcze kilka wizyt kuriera mnie czeka, a już nie mam gdzie upychać kolejnych świątecznych podarków. Jednym słowem szaleństwo i wizja dziury budżetowej w przyszłym miesiącu. 
Testuję też kolejne przepisy przed świętami. Kolejne ciasta i sałatki pojawiają się w kuchni. Czasem się tak zdarzy, że tu zostanie kapka twarogu, tu się okaże że za dużo masy makowej ukręciłam, a tu jeszcze resztka ciasta. I tak z resztek, które jak najbardziej trzeba było zagospodarować a nie wyrzucać, powstał taki dobry sernikomakowiec, że aż zasługuje na osobny przepis. Dla potomności. 

SERNIKOMAKOWIEC, CZYLI SERNIK Z MAKIEM: 

(do pieczenia tego ciasta używałam tortownicy o średnicy 22cm)
CIASTO:
-1 żółtko
-1 szklanka mąki
-1/4 szklanki cukru
-ok. pół kostki zimnego masła (100g)
-szczypta soli
MASA SEROWA:
-ok. 400g twarogu półtłustego
-białko i 2 jajka
-pół szklanki cukru
-esencja waniliowa
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-skórka otarta z połówki pomarańczy

MASA MAKOWA:
-ok. 200-300g masy makowej gotowej lub:
-ok. 150g suchego maku
-pół kostki masła
-garść ulubionych bakalii
-chlust rumu
-pół szklanki cukru
-2 jajka

1. Jeśli robimy sami masę makową zacząć od namoczenia maku we wrzątku. Zalewamy mak gorącą wodą, odstawiamy na pół godziny, zlewamy wodę i znowu zalewamy. I tak aż sparzymy mak wrzątkiem 3-4 razy. Następnie namoczony mak trzeba 2-3 krotnie zmielić w maszynce do mielenia, najlepiej razem z cukrem. Gotowy mak zmiksować z miękkim masłem, żółtkami z jajka i posiekanymi bakaliami. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z masą makową. 

2. W międzyczasie przygotować również masę serową. Twaróg zmiksować w mikserze na gładką masę. Przełożyć ją na gęste sito na około godzinę. Po tym czasie twaróg wymieszać dokładnie z jajkami, cukrem, wanilią, skórką z pomarańczy i mąką. 

3. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą dokładanie. Powstałe kruche ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Ciastem wylepić spód i brzegi przygotowanej foremki. Ciasto obciążyć arkuszem pergaminu i suchą fasolą, żeby nie urosło. Piec przez 15 minut w temperaturze 180st. 

4. Gdy kruchy spód będzie trochę podpieczony zdjąć z niego pergamin. Przełożyć na ciasto masę serową. Nieco ją wyrównać i położyć masę makową. Sernikomakowca wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 40 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik, a ciasto zostawić w środku do przestygnięcia. 

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger