×

718. Sałatka z pieczoną dynią i tuńczykiem

Z pomocą tej sałatki z pieczoną dynią i tuńczykiem walczę jak lwica z przedłużającą się niechęcią Pisklaka do warzyw. Latem nie mam żadnego problemu z nakarmieniem zieleniną Luśki. Ogórki chrupie aż miło. O kalafiora się dopomina krzycząc, że musi mieć witaminy żeby biegać do wieczora (i wykańczać rodzicielkę). Truskawki, maliny i małe pomidory prosto z krzaka mogłaby jeść na kilogramy. Problem zaczyna się kiedy do krzaka nie chce się wyjść, bo deszcz kapie na głowę, a zimno wślizguje się nawet pod majtki z golfem. Biorąc pod uwagę, że to nie Pisklak musi zdobywać to pożywienie w chłodzie, mrozie i zawiei to nie wiem dlaczego ma taki problem. Może się solidaryzuje z matką rodzicielką zdobywającą pokarm. Do kolejnego sezonu truskawkowego daleko, a dziecko do warzyw jakoś trzeba przekonać. Na wyżyny kreatywności wspinam się zatem kolejny raz, żeby znowu ulubionym warzywem na długie miesiące nie stały się frytki spod logo ze złotymi łukami. 
Falafele, dyniowe tiramisu, zapiekanki warzywne są u nas ostatnio częstymi gośćmi. Jeszcze pieczone w formie frytek warzywa często kroję i ściemniam ile wlezie, że ten seler to tak naprawdę ziemniak co kolor na zimę stracił. 
Ostatnim odkryciem jest sałatka z pieczoną dynią i tuńczykiem, która posmakowała małej marudzie. Oczywiście Pisklaczek nie byłby sobą, gdyby zjadł jak człowiek. Wersja dla niej była bez rukoli i nie wymieszana, każdy składnik ułożony w zgrabny stosik na talerzu. Przecież wiadomo, że mieszanie to wymysł szatana. 
Tych, którym mieszanie sałatki nie straszne, zapraszam do kuchni i do siekania. 

SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ I TUŃCZYKIEM:

-ok. 300-400g upieczonej dyni
-150-200g tuńczyka z puszki (najlepszy jest nie ten rozdrobniony tylko w kawałkach)
-1 mała cebulka
-2-3 ogórki kiszone
-garść liści rukoli
-łyżeczka nasion czarnuszki
-sól, pieprz, oliwa

1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec do miękkości (ok. 30 minut w 180st). Jeśli lubicie ostrzejsze smaki polecam przed pieczeniem skropić ją oliwą i natrzeć dużą szczyptą pieprzu cayenne.

2. Ostudzoną dynię pokroić na małe kawałki. Ogórki kiszone pokroić w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę. Liście rukoli jeśli są duże porwać lub pokroić w mniejsze kawałki. Dodać jeszcze kawałki tuńczyka i wszystko razem wymieszać. Posypać nasionami czarnuszki i ewentualnie oprószyć solą i pieprzem. Sałatkę skropić niewielką ilością oliwy.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger