×

716. Placuszki z masłem orzechowym i płatkami owsianymi

Taki czas nastał, że pomimo ciepłych rajtuz na zadku i kolekcji szalików do owijania się po sam czubek nosa, po kolei łapią nas różne choróbska. Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie pomaga w przezwyciężeniu choroby jak ojojanie miejsc bolących, przytulenie się do mamusinego brzuszka i zjedzenie czegoś dobrego. Różni chorzy mają tylko różne definicje tego co dobre. Gdy Pisklak podupada na zdrowiu wiadome jest, że trzeba popracować nieco nad nadszarpniętym apetytem i najlepiej będzie zaserwować jakieś słodkiego śniadanie. W momencie choroby to wszelkie placuszki, naleśniki czy tosty francuskie najlepiej się u nas sprawdzają na śniadanie. Jednym z naszych przebojów śniadaniowych, na czas spadku formy u huraganu Lucy, są placuszki masła orzechowego i płatków owsianych. Do zrobienia w 3 minuty i do tego sycące. Po jednym czy dwóch huragan jakby odzyskuje nieco z utraconej mocy. 

PLACUSZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I PŁATKAMI OWSIANYMI: 

-3-4 łyżki  masła orzechowego
-4-5 łyżek płatków owsianych
-1 jajko
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru
-szczypta soli
-duża szczypta cynamonu
-pół szklanki kefiru lub maślanki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-ewentualnie łyżka mąki
-trochę masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia

1. Płatki owsiane zalać maślanką/kefirem. Odstawić najlepiej na pół godziny jeśli macie czas, żeby nieco napęczniały.

2. Jajko roztrzepać. Dodać do niego cukier, masło orzechowe, płatki owsiane z kefirem i przyprawy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa wyszła bardzo rzadka dodać odrobinę mąki, masa na placuszki powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

3. Na rozgrzaną patelnię, z odrobiną tłuszczu, nakładać po łyżce masy  na placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor i podawać jeszcze ciepłe.

Takie placuszki z masłem orzechowym i płatkami owsianymi idealnie smakują z dodatkiem kwaśnych malin i kleksem z jogurtu naturalnego.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie, nigdy czegoś takiego nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam na weekendowe, przedłużone i leniwe śniadanie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger