×

691. Babka orzechowa z czekoladą

Ja bym chętnie wam przy okazji tego przepisu na babkę orzechową z czekoladą, opowiedziała jakąś mądrą dykteryjkę lub historyjkę z morałem. Tyle tylko, że tuż przed świętami załatwiłam sobie kręgosłup i komputer trzymam w jakiejś kosmicznej pozycji, byle tylko nie bolało. A w łapę mam rozcharataną lekko...bo się skaleczyłam zastygłym karmelem. Także mówcie mi pierdoła.
Dykteryjki nie ma, ale za to jest przepis na przepyszną babkę orzechową z czekoladą. Idealna na święta, świetna również na co dzień. Wczoraj upiekłam, dziś jak Rejtan obroniłam sobie ostatni kawałek do kawy. Znaczy, dobra była.
 
BABKA ORZECHOWA Z CZEKOLADĄ:
-ok. 150g ulubionych orzechów (u nas to były orzechy włoskie)+ewentualnie kilka do dekoracji
-100g gorzkiej czekolady
-3 jajka 
-pół kostki roztopionego masła
-3-4 łyżki jogurtu greckiego
-1 szklanka mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru (u nas ksylitol)
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-duża szczypta soli
1. Ok. 100g orzechów zmielić na drobną mączkę. Pozostałe orzechy posiekać w miarę drobno. Połowę czekolady również posiekać w drobną kostkę.

2. W jednej misce wymieszać suche składniki (zmielone orzechy, mąkę, cukier, sodę i sól). W drugiej misce roztrzepać jajka, jogurt (3 łyżki) i masło. Wymieszać ze sobą zawartość obu misek. Na koniec dodać posiekane orzechy i czekoladę.  Dokładnie zamieszać i przelać ciasto do przygotowanej foremki. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 st, na około 40-50 minut. Trzeba sprawdzić patyczkiem czy wnętrze jest już suche. 
 
3. Gdy babka będzie stygła rozpuścić pozostałą czekoladę w kąpieli w wodnej razem z łyżką jogurtu greckiego. Tak powstałą polewą czekoladową polać wierzch babki orzechowej. Na górze ewentualnie ułożyć orzechy dla dekoracji. 
 
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger