×

546. Ciasto z gruszkami, masłem orzechowymi i korzennymi przyprawami

Jesień przyszła, tyłek marznie, liście na drzewach mocno już zżółkły, a marnotrawny konkubent wraz z końcem lata przeniósł się nieco na południe, znaczy wrócił na łono rodziny. Obecność mężczyzny w domu ma niewątpliwie zalety. Zalet cielesnych póki co brak, bo w naszym konkubenckim (no bo przecież nie małżeńskim) łożu śpi dziecię nasze ukochane, dwie kocice oraz miliard pięćset sto dziewięćset pluszaków Lucy. Znaczy na harce to miejsca raczej brak. 
Zakupy też nadal albo sama targam, albo targa jakiś miły kurier, co zawsze przychodzi nie w porę, 5 sekund po tym jak postanawiam wejść pod prysznic albo wypaćkać sobie twarz maseczką. Więc funkcja tragarza też nie jest zaletą posiadania mężczyzny  pod ręką. Nawet w nocy nie ogrzeje, a co najwyżej się wykłóca o kawałek kołdry i trzeba stoczyć walkę na śmierć i życie i zimne stopy.
Rzekłabym, że za dużo korzyści nie ma, ale...po nocnym pieczeniu ciasta, gdy przy okazji obejrzało się kilka(naście) odcinków serialu co ostatnio tak mocno wciągnął, to rano człowiek taki lekko wymemłany i bez życia. Pół dnia trzeba było jakoś przeżyć, a potem pojawił się on, rycerz w lśniącej zbroi. Wziął huragan do kuchni i razem zaczęli gotować zupę ogórkową. No cudo. Mogłam się po prostu przespać w ciągu dnia pod cieplutkim kocykiem. Gdyby jeszcze nie zadawał pytań o to gdzie w domu trzymamy pieprz (w tym samym miejscu od kiedy tu mieszkamy), albo którą łyżką ma mieszać. Dobrze, że po odpowiedź, w którą stronę zamieszać tę zupę, zadzwonił już do mamusi. Ja się w tym czasie wyspałam i jakby lepiej zaczęłam funkcjonować. 
I tak to można pożyć. Żeby życie było lepsze to jeszcze trzeba zrobić sobie pyszną kawę i wziąć kawałek aromatycznego ciasta do tego. Ciasto polecam z gruszkami i masłem orzechowym i jeszcze garścią korzennych przypraw. Iście jesienne jest i pyszne. 

CIASTO Z GRUSZKAMI, MASŁEM ORZECHOWYMI I KORZENNYMI PRZYPRAWAMI:
-3-4 dojrzałe gruszki
-4-5 łyżek masła orzechowego
-pół szklanki cukru trzcinowego
-1,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki sody
-4 jajka
-pół kostki masła
-ziarenka z laski wanilii, łyżeczka cynamonu, 3-4 goździki, plasterek ok.1cm imbiru, 3-4 ziarna kardamonu, szczypta soli

1. Wszystkie przyprawy utrzeć ze sobą dokładnie w moździerzu (albo młynku do kawy). Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na połówki, lub jeśli są duże na ćwiartki.

2. Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrem trzcinowym. Dodawać po jednym jajku nie przerywając ucierania. Następnie dodać przyprawy, mąkę oraz sodę i całość dokładnie wymieszać.

3. Tak przygotowane ciasto z masłem orzechowym przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć równomiernie gruszki, lekko je wcisnąć w ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 40-50 minut, aż się nieco zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć go cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. świetny przepis :) zajadałabym

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta rzeczywiście najlepiej smakują w zimne dni, kiedy człowiek marzy tylko o cieple domowego ogniska:) A jaki serial oglądałaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dr House. Może trochę po czasie, ale silnie mnie wciągnął 😊

      Usuń
  3. Wygląda super, połączenie smaków bardzo zachęca! Zjadłabym teraz kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealne ciasto na jesień. I do tego jest bardzo proste do zrobienia

      Usuń
  4. Mam nadzieję, że smakuje tak jak wygląda:-) muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo... jutro piekę, zapowiada się idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że Ci posmakuje. Daj znać jak wyszło:)

      Usuń
  6. Gruszki i masło orzechowe - jeden z moich ulubionych duetów w kuchni. Nie potrzebuję więcej zachęt :) U mnie na http://www.wysmakowane.pl/ dziś wpadło za to tak czekoladowe ciacho, że już chyba bardziej czekoladowego się nie da mimo ze też z gruszkami właśnie ;) Chyba Twoje zrobię następne żeby się odczekoladowić :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladę i czekoladowe ciasta też bardzo lubię. Zajrzę po przepis :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger