×

484. Pierogi leniwe na słodko

 W świecie gdzie nikt nie chce jeść glutenu, latkozy, tłuszczu i kalorii dziecię moje odziedziczyło moje preferencje kulinarne. Albo też (co wielce prawdopodobne) ja jej wyrobiłam nawyk uwielbienia dla wszelkich klusek i innych pracujących na boczki pyszności. Naleśniki, racuchy, makarony, kopytka, można robić w ciemno jeśli chce się nakarmić mojego harpagana. Na szczęście ilość ruchu zażywana przez Lucyndę wpływa bardzo pozytywnie na jej sylwetkę małego charta.
 Do tej pory tradycyjne pierogi leniwe jakoś u nas nie gościły, bo zawsze mama/babcia Krysia wolała zrobić górę kopytek, która zatka nieco głodną familię. Ale na szybki obiad lub nawet drugie śniadanie, gotowanie ziemniaków i przerabianie ich na kopytka jest za bardzo czasochłonne. Leniwe robi się leniwie i szybko. Zasmażane ze słodką bułką tartą i cynamonem tworzą najsmaczniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Lucy rekomenduje takie leniwe kluski na smaczny posiłek. Zatem do kuchni marsz. 


PIEROGI LENIWE NA SŁODKO:
(proporcje przewidziane na 2 średniej wielkości porcje)
-200g twarogu
-1 jajko
-ok. pół szklanki mąki pszennej 
- łyżeczka cukru z wanilią
DO PODANIA:
-2 łyżki masła
-łyżeczka bułki tartej
-łyżeczka cukru
-duża szczypta cynamonu

1. Twaróg rozdrobnić bardzo mocno widelcem. Dodać do niego żółtko i cukier i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z twarogiem. Stopniowo dodawać mąkę (nie całą od razu), aż powstanie ciasto dosyć zwarte i elastyczne. Na posypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki, które następnie pokroić na małe (ok. 1-2cm) kluseczki. 

2. Do lekko osolonego wrzątku wrzucać delikatnie przygotowane leniwe. Delikatnie zamieszać i poczekać aż wypłyną na powierzchnię. Wyłowić je łyżką cedzakową i odłożyć na talerz.

3. Na patelni roztopić masło, wsypać do niego bułkę tartą, cukier i cynamon. Wymieszać dokładnie i dorzucić kluski. Chwilę je podsmażać, aż wszystkie będą dokładnie pokryte okrasą. Zdjąć pierogi z patelni i od razu podawać. Można też dodać trochę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego jeśli ktoś lubi. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger