×

459. Pyszne gofry na śniadanie

 W moim ukochanym konkubencie rozbudziła się ostatnio jakaś iskierka romantyzmu. Romantyzm jego objawia się na przedziwne sposoby. Czasem kupi kwiatka (a nawet dwa bo jeden zawsze dla Lucy jest), czasem przybije w końcu gwoździa o którego go proszę od pół roku, czasem sam z siebie zajmie się Luśką, albo gary piętrzące się w zlewie umyje własną ręką. Ostatnio zaskoczył mnie jeszcze bardziej. Kupił dwa jakże cudowne prezenty. 
Dostałam mianowicie gofrownicę, do której wzdychałam już od kilku lat. Teraz mogę sama robić gofery o każdej porze dnia i nocy. Nie muszę śmigać na Senatorską po gofry z lodami, albo jeszcze dalej, nad morze po chrupiące wafle z bitą śmietaną. Teraz mamy gofry na śniadanie co drugi dzień. Lucy się cieszy, ja się cieszę, mój obwód bioder mniej się cieszy, ale nie siedzi cicho póki co.To jeden z tych prezentów, które się używa aż do zajechania i wyeksploatowania. 
Drugi z prezentów najchętniej schowałabym do szafy i w ogóle na niego nie patrzyła. Tamtaratam (fanfary)....dostałam mopa. Wypasionego, drogiego, kolorowego, ale jednak nadal mopa. Sam niestety nie myje podłogi. Nie wiem czy śmiać się czy płakać, czy lać lubego po łbie czy może przytulić do piersi. 
Może lepiej żeby iskierka rozmantyzmu już nieco przygasła, bo boję się co będzie dalej. Jedno zaskoczenie na rok mi wystarczy. Gdy już nieco ochłonę po najnowszym prezencie zrobię sobie gofry, bo niestety mycie podłogi nie jest tym co tygryski lubią najbardziej. 

GOFRY:
(proporcje przewidziane na ok. 6 gofrów)
-1 jajko
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-duża szczypta cynamonu
-2 łyżki masła (chociaż ja akurat używałam oleju kokosowego)

1. Białko oddzielić do żółtka i ubić na sztywną pianę. 

2. Wszystkie pozostałe składniki gofrów wymieszać dokładnie ze sobą. Do ciasta wmieszać delikatnie pianę z białek. 

3. Na mocno rozgrzaną gofrownicę wylewać porcjami ciasto i piec gofry przez kilka minut, aż będą rumiane. Po upieczeniu odłożyć gofra na kratkę i ostudzić nieco. 
Wyśmienite są z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym lub ulubionymi owocami. Polecam też spróbować gofrów z lodami. 

SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami to coś co kocham najbardziej. Moja mama zawsze jak ją odwiedzam przygotowuje mi taki deser. Odkąd kupiła gofrownice Profi, a to już z dobrych 7 lat stałą się mistrzynią w ich robienie. Nikt oprócz mamy nie potrafi zrobić tak dobrego ciasta. Podsunę mamie i Twój przepis, by przetestowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że mamie się spodoba ten przepis. Gofrownica w domu to świetny wynalazek-zdecydowanie lepiej robić samodzielnie niż liczyć na nadmorskie budki. A swoją drogą polecam też gofry w wersji wytrawnej np. z jajkiem sadzonym, łososiem, albo z jakąś dobrą pastą kanapkową.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Bardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger