452. Tarta sernikowa ze śliwkami
Dostałam ostatnio bardzo fajny prezent od konkubenta mojego kochanego. Nie była to biblioteka pełna książek, o których marzę. Nie były to żadne nowe gadżety kuchenne. Nie była to nawet podróż w wymarzony zakątek świata. Wbrew oczekiwaniom całego wszechświata nie było to również magiczny pierścień, który by sprawił że konkubent przemieni się w narzeczonego.
Było za to wolne popołudnie. Miśko po prostu zabrał Lucy na całe popołudnie żebym mogła odpocząć trochę. Dostali spakowaną torbę, dostali torbę chrupek i jeszcze mleczko na zapas, oraz dobre słowo i pojechali.
A ja zamiast się wyspać, albo poczytać książkę do się zastanawiałam czy dziecię za mną nie płaczę. Kwoką jestem do kwadratu z tego wychodzi. Zaletą takiego wolnego wieczoru było wymyślenie przepisu na pyszne ciasto. Musiałam po prostu zagospodarować różne ciekawostki z lodówki i tak powstała tarta sernikowa ze śliwkami, taki fajny smak jesieni. Do kawy idealna. Do łapania energii podczas zabawy również.
TARTA SERNIKOWA ZE ŚLIWKAMI:
CIASTO:
-szklanka mąki pszennej
-1 żółtko
-1/4 szklanki cukru
-łyżeczka cynamonu
-pół kostki zimnego masła
-łyżeczka jogurtu greckiego
MASA SERNIKOWA:
-500g twarogu na sernik
-1 jajko
-opakowanie budyniu waniliowego
-2 łyżki miodu
-garść dojrzałych śliwek
1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepiące się do rąk. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę (ja używałam formy do tarty o średnicy ok. 24cm). Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wyłożyć groch lub inne obciążenie. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 10 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut.
2. W międzyczasie umyć i odpestkować śliwki. Pokroić je na ćwiartki.
3. Twaróg, jajko, miód i budyń waniliowy (proszek) dokładnie wymieszać.
4. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie śliwki. Na owoce wylać masę sernikową i wygładzić. Tak przygotowaną tartę sernikową wstawić do piekarnika (temperatura 180st) na około 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozwolić tarcie wystygnąć.
*myślę, że taka tarta świetnie będzie smakować również z malinami, wiśniami czy porzeczkami
*myślę, że taka tarta świetnie będzie smakować również z malinami, wiśniami czy porzeczkami
SMACZNEGO!
Baaardzo fajny przepis...apetyczna ta tarta :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję, tarta jest na tyle dobra, że u mnie po jednym dniu już jej nie było. Tak więc polecam bardzo :)
Usuń