440. Chłodnik ogórkowy z koprem
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgA0UEG3UQudb16idv4V1X5NY2_V5el5o_-t1GLsSwetYsM_Wae-a1sCq-KdzsfaH_CsWW4gHkuMEh5pGSfeYTNu-zV0WDwquSZioPIRemFZDGikGVvkysdJmhq-e5p2ynPf_CcdzVR5KF7/s1600/ch%25C5%2582odnik+og%25C3%25B3rkowy3.jpg)
Po własnej osobistej mamie odziedziczyłam parę przyzwyczajeń kulinarnych. Obiad np. powinien zaczynać się od zupy, bo zupa jest dobra na wszystko, ciasto musi być w lodówce na wypadek wielkiego głodu, a z chłodników najlepszy jest ten z ogórków i kopru. To jest przepis mojej prababci, w oryginale zamiast jogurtu używało się serwatki, ale teraz zdobycie jej to wyczyn nie lada. Gdy już smak kopru i ogórków się przegryzie to inne chłodniki mogą się schować. Gazpacho może mu buty wiązać, a ten z botwinki to w ogóle leszcz jest wśród chłodników. Chłodnik ogórkowy w upały (a ponoć znowu się jakieś pojawią) przekonuje największego niejadka. A coś mi się wydaje, że w przyszłości Lucy będzie kontynuować rodzinną tradycję, bo już teraz zajada się tym chłodnikiem aż się uszy trzęsą.
CHŁODNIK OGÓRKOWY Z KOPREM
-2-3 l wody
-ok. 1 l jogurtu naturalnego (serwatki lub maślanki)
-1kg ogórków gruntowych
-2 garście baldachów kopru ogrodowego
-1 duża cebula
-sól, pieprz
1. Mocno osoloną wodę gotujemy z koprem przez około godzinę. Po tym czasie odstawiamy ją, żeby całkowicie wystygła (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
2. Wyławiamy z wody koper, a za to dodajemy jogurt naturalny, pokrojone w półplasterki ogórki i posiekaną cebulkę. Doprawiamy całość pieprzem i odstawiamy na godzinę, żeby się przegryzły smaki.
Najlepiej smakuje w towarzystwie podsmażanych z cebulką ziemniaków :)
SMACZNEGO!
-2-3 l wody
-ok. 1 l jogurtu naturalnego (serwatki lub maślanki)
-1kg ogórków gruntowych
-2 garście baldachów kopru ogrodowego
-1 duża cebula
-sól, pieprz
Pysznie wygląda i takim musi być :) Skusiłabym się na porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńnajpyszniejszy na świecie, zazwyczaj na jednej porcji się nie kończy :)
Usuń