×

308. Łaciate ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

 
Znacie taki stan kiedy człowiekowi chce się coś zjeść dobrego i słodkiego. Kawkę ma człowiek naszykowaną pysznościową, a tu posucha, wiatr hula po szafkach i lodówce i nic dobrego nie ma. Ciasta jakieś wymyślne pyszne są, ale zazwyczaj mają to do siebie, że znikają zdecydowanie szybciej niż powstają. Dlatego też warto czasem zrobić jakiegoś prostego "gnieciucha". Duża blacha od razu takiego wychodzi, rodzina się nasyci i przynajmniej na jakiś czas jest spokój. Z tego wszystkiego powstało takie ładne, łaciate ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. 

ŁACIATE CIASTO JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI:
-kostka masła
-pół szklanki cukru
-6 jajek
-1,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kubek jogurtu naturalnego (200ml)
-2 czubate łyżki kakao
-trochę esencji waniliowej
-puszka brzoskwiń

1. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i odsączamy z syropu. Kroimy na plasterki. 

2.Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z wanilią i cukrem na gładką masę. Cały czas ucierając dodajemy żółtka, jogurt, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie trzeba wmieszać ubite białka. 

3. Połowę przygotowanego ciasta trzeba przelać do przygotowanej foremki (u mnie to była forma o rozmiarze ok. 35x25cm). Na wierzchu ciasta rozkładamy równomiernie plasterki brzoskwiń. Do reszty ciasta trzeba dodać kakao i dokładnie wymieszać. Taką kakaową masą przykrywamy masę białą z brzoskwiniami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 40-50 minut, najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka czy środek jest już suchy. 

*brzoskwinie z powodzeniem można zastąpić innymi owocami np. wiśniami, ananasem, gruszkami itp.

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. smakowicie i co najlepsze prosto do zrobienia :)

      Usuń
  2. Mniam, pyszne musiało być :) Lubię takie proste ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 👍👍👍👍😜😜😍

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, na pewno zajrzę.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger