×

215. Arabska sałatka z cieciorką i roszponką

Święta, święta i po świętach....a teraz tylko trzeba walczyć ze sobą, żeby nie pęknąć po tych tonach jedzenia wchłoniętych przez 2 dni. Moim sposobem walki z przejedzeniem jest zastosowanie kilkudniowego detoksu warzywno-owocowego oraz wzmożona aktywność fizyczna. Przez wzmożoną aktywność rozumiem uruchomienie roweru oraz dłuższe spacery (zdecydowanie nie zaliczam się do osób które lubią biegać na siłownię i tam się katować). Natomiast jeśli chodzi o warzywa to najbardziej lubię je w formie sałatek wszelakich, najlepiej takich dosyć sycących, żeby można je było zapakować i zabrać ze sobą do pracy w ramach przekąski. Ta sałatka jest bardzo sycąca i bardzo aromatyczna, a do tego we wszystkich kolorach tęczy więc aż chce się ją jeść.

ARABSKA SAŁATKA Z CIECIORKĄ
-szklanka cieciorki
-garść lub dwie liści roszponki
-2 papryki
-2-3 pomidory
-1 nieduża czerwona cebula
-150g sera feta
-szczypta soli, pieprzu, kminu rzymskiego, płatków chilli
-oliwa

1.Cieciorkę zalać zimną wodą i odstawić na całą noc, a następnie gotować przez około godzinę aż do miękkości. Ewentualnie użyć cieciorki z puszki i wtedy ominąć etap namaczania i gotowania.

2. Papryki opłukać i pokroić na ćwiartki, a następnie upiec w 170st przez około 30 minut. 

3. Roszponkę opłukać i ewentualnie porwać na mniejsze części, pomidory i papryki pokroić na mniejsze cząstki, cebulkę posiekać, ser pokruszyć. Wszystko razem dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, chilli i kminem rzymskim (jak ktoś jest miłośnikiem soli to można jeszcze dosolić), oraz dodać kilka kropel oliwy. Podawać najlepiej od razu.

SMACZNEGO!

Świąteczne spacery zaowocowały masą zdjęć rozbuchanej roślinności oraz miejscem na kolejne przysmaki :)

Smardze, czyli polskie trufle.

"Bocian! Bociek! Skoro on żyje to my też możemy..... " że tak zacytuję klasykę filmową :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger