×

202. Ciasto migdałowe z kwiatkiem na rozpoczęcie wiosny

Ostatnio zauważyłam, że porządna dawka słońca może mnie mocno pozytywnie nastroić do działania. Może to przez fakt, że kilka (za dużo) godzin dziennie spędzam obecnie w mrokach korporacji i każdy promyczek jest dla mnie cenny. Dlatego też po obowiązkowej dawce spaceru można skonsumować radosne ciasto z różowym kwiatkiem w środku. Co bardziej leniwe łakomczuchy mogą sobie odpuścić robienie kwiatka, bo ciasto samo w sobie jest dobre, wilgotne i migdałowe z lekką nutką dekadencji...znaczy czekolady. Znam dwóch wyrafinowanych smakoszy, którzy zawzięcie twierdzili nawet, że część kwiatkowa smakuje inaczej niż biała część. Ja tych różnic nie wyczuwałam, a za to cieszyłam się że mi takie ładne ciasteczko wyszło.

MIGDAŁOWE CIASTO Z KWIATKIEM:
-2x 3/4 kostki  masła
-2x 150 g cukru brązowego
-2x 3 duże jajka
-2x 100g mąki pszennej
-2x 100g zmielonych migdałów
-2x czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-2x pół szklanki jogurtu naturalnego (ok. 100ml)
-2x duży chlust esencji waniliowej
-odrobina różowego barwnika (ja używałam w proszku, ale zapewne równie dobre będą te w żelu lub płynie)

-100g gorzkiej czekolady
-50g masła

1. Przygotować pierwsze ciasto. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając ucierania/miksowania dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, wanilię oraz jogurt i barwnik. Gotowe ciasto przelać do keksówki (używałam rozmiaru ok. 10x28cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 40-50 minut, aż do etapu suchego patyczka. 

2. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia. Następnie pokroić je w plastry grubości ok. 2 cm i ulubioną foremką (kwiatek, serduszko czy inne jabłuszko) wyciąć wybrany kształt. Gotowe wycięte plasterki ułożyć ciasno w tej samej keksówce. 

3. Zrobić drugie ciasto według powyższego przepisu, tylko pominąć dodawanie barwnika. Wylać ciasto do keksówki. Powtórzyć operację pieczenia, czyli wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170st, na 40-50 minut.

4. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka masa. Wylać czekoladę na wystudzone ciasto i poczekać aż zastygnie.

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger