×

194. Paluszki krabowe w cieście piwnym jako idealna zakąska do wódki :)

Karnawał zbliża się już do końca, ale mamy jeszcze całe 2 dni na różne szaleństwa. Szaleństwa, jak już kiedyś wspominałam, wiążą się często ze spożyciem różnych napojów wyskokowych. Jeśli planujecie coś spożyć trzeba pamiętać o odpowiednim podkładzie i zakąskach. Chipsy i paluszki to nie jest dobry pomysł na wieczór, to nas nie uchroni przed cierpieniami dnia następnego (cierpienia się potęgują kiedy ukochany mężczyzna podając szklankę soku pomidorowego i ogórka kiszonego śmieje się z nas zawzięcie). Wszelkie tłuściutkie zupy w stylu żurek, flaki czy chociażby rosół są jak najbardziej wskazane jako przygotowanie, a w trakcie samej imprezy należy również jeść coś treściwego. Jakby ktoś nie miał pomysłu na przekąski baaaardzo polecam książkę "Smak Rosji, zakąski do wódki" (Małgorzata Mierzwa i Genowefa Wołkanowska). Bo któż lepiej zna się na zakąskach niż ten kto zna się na piciu. Książka jest cudna. Oprócz niezliczonych pomysłów i przepisów na zakąski zimne, ciepłe oraz ratujące życie dzień po, jest też słów kilka o samej historii i kulturze spożywania wódki i innych alkoholi w Rosji. Warto poczytać, nie tylko tuż przed imprezą :)

PALUSZKI KRABOWE W CIEŚCIE PIWNYM 
-500g paluszków krabowych
-1 szklanka mąki pszennej
-1 jajko
-1 szklanka ciemnego piwa
-duża szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu i trochę ostrej papryki
-olej do smażenia

1. Jajko roztrzepać trzepaczką. Stopniowo dodawać do niego mąkę na przemian z piwem. Na koniec doprawić do smaku. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję. 

2. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Każdy paluszek krabowy zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzanym oleju. Smażyć po kilka minut z obu stron, aż będzie złoto-rumiany. Podawać od razu po zdjęciu z patelni....jeśli jednak nie chcemy tracić imprezy na stanie w kuchni, można paluszki usmażyć wcześniej, a tuż przed podaniem wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Polecam też różne sosy jako dodatek do nich lub chociażby zwykłą musztardę :)

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger