×

189. Jogurtowy koktajl z kiwi na odchudzone śniadanie

Rano za dużo czasu zazwyczaj nie ma. Ja to osobiście wolę pospać ze 3 minuty dłużej niż zmarnować czas na jakieś głupoty. Śniadanie jednak zdecydowanie głupotą nie jest, ale w tygodniu to trzeba coś błyskawicznego w przygotowaniu wymyślać. Zazwyczaj u mnie to jest owsianka z dodatkiem gorzkiej czekolady. Ostatnio w ramach urozmaicenia diety (ale nie za bardzo-nadal śniadanie jest słodkie, żeby organizm nie doznał szoku przy zbyt dużych zmianach) zrobiłam błyskawiczny koktajl z kiwi. Właściwie nazwa przepisu zdradza jego całą recepturę...bo jest z jogurtu i jest z kiwi i prawie nic więcej do szczęścia już nie potrzeba :)

JOGURTOWY KOKTAJL Z KIWI:
(proporcję są przewidziane na 2 porcje zwykłe, albo jedną dużą dla bardzo głodnej osoby)
-4-5 dojrzałych kiwi
-400ml jogurtu naturalnego 
-ewentualnie 1-2 łyżki miodu

Kiwi obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.Zmiksować dokładnie. Zalać jogurtem i miodem i wszystko razem wymieszać. Przelać do szklaneczek i od razu pić (pić od razu, bo z czasem może się zrobić gorzki)

*w ramach tworzenia jeszcze bardziej zdrowszej wersji można dodać 1 czubatą łyżkę otrębów pszennych lub żytnich-trochę pogorszy to wygląd koktajlu ale zwiększy zawartość błonnika, a więc poprawi nam przemianę materii

*ewentualnie zamiast otrębów, jeśli ktoś ma możliwość, to w sezonie polecam dodać aktinidię (czyli odmianę kiwi rosnącą w Polsce). Aktinidia ma jadalną skórkę i wtedy polecam zmiksować razem ze skórką-też wzrośnie ilość błonnika w koktajlu.

SMACZNEGO! 

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczny kolor, a sam koktajl podejrzewam, że nie tylko zdrowy ale i pyszny, zwłaszcza z mocno dojrzałych słodkich kiwi mniam ;-)
    A i łyżeczki jakie ciekawe :-D

    P.S. U mnie dziś na bardzo wczesne śniadanie chlebek bananowy, który z Twojego przepisu robię już chyba 6ty raz i jest naj naj naj :-D:-D:-D dziękuję za ten przepis i będę na pewno zaglądać częściej :-)
    Pozdrawiam wczesną porą,
    Asia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, że przepisy się przydają i smakują :) mam nadzieję, że znajdziesz u mnie coś jeszcze do częstego stosowania, oprócz chlebka bananowego.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger