×

190. Zupa meksykańska Ptysia

Karnawał trwa w pełni (chociaż za oknem to bardziej wiosnę widać), jest więc znakomita okazja do wszelkich spotkań towarzyskich. Spotkania towarzyskie w pewnym wieku wiążą się często ze spożyciem napojów wyskokowych. Żeby takie spożycie nie skończyło się jakąś tragedią, czyli np. uśnięciem z głową w talerzu, albo innymi perturbacjami należy mieć dobry, treściwy podkład. W kuchni polskiej do nieśmiertelnych gorących przekąsek należą żurek i flaczki, ale czasem warto sięgnąć po inne smaki (tym bardziej jeśli komuś flaczki nie przechodzą przez gardło). 
Ta zupa jest bardzo aromatyczna i treściwa. Co prawda nie wiem czy w Meksyku ktokolwiek taką robi, ale składniki jak najbardziej pasują do tego klimatu. Ptysiem zaś jest jeden z kompanów w mojej sylwestrowej zabawie, przyniósł on ze sobą oprócz schłodzonej butli, gar zupy. Zupa była pyszna i nad ranem dodała niektórym siły do dalszych pląsów na parkiecie. Miśkosław zaś mój osobisty, tak się rozsmakował w tej zupce, że wymusił na mnie zdobycie przepisu i wykonanie mu jej do osobistego użytku. Zupki zrobiłam gar przeogromny, żeby nie tylko Misiek się najadł, więc od razu uprzedzam, że można zmniejszyć nieco proporcje. No chyba że ma się dom pełen głodnych ludzi i wiecznie głodnego lubego u boku...to wtedy lepiej zrobić duży gar :)

ZUPA MEKSYKAŃSKA
-5 l bulionu warzywnego
-500-700g mięsa mielonego wieprzowego
-2-3 papryki w różnych kolorach
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-3-4 marchewki
-4-5 ziemniaków
-2 puszki pomidorów
-2 puszki czerwonej fasoli
-1 puszka kukurydzy
-sok z 3 limonek
-natka kolendry
-płatki chilli, sól, pieprz, ziarna kolendry, kmin rzymski mielony,papryka mielona słodka i ostra, liście laurowe, ziele angielskie
-odrobina masła
-ewentualnie kilka nachos do pokruszenia i dodania zamiast grzanek

1. Wszystkie warzywa obrać i pokroić w mniejsze kawałki-cebulę w piórka, marchew w słupki, paprykę w drobną kostkę, ziemniaki w kostkę. Na odrobinie masła zeszklić cebulę, następnie dodać posiekane ząbki czosnku i mięso. Dodać do tego sól, pieprz i paprykę mieloną, wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy mięso się już przysmaży dodać paprykę i pomidory z puszki razem z sosem.

2. W tak zwanym międzyczasie podgrzać bulion, dodać do niego 2-3 kulki ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Gdy bulion się zagotuje dodać do niego marchewkę, ziemniaki oraz całą mieszankę mięsną z patelni. Dodać do zupy utłuczone w moździerzu płatki chilli, ziarna kolendry i kmin rzymski. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Dodać również kukurydzę i fasolę z puszki. Wszystko razem zostawić na małym ogniu, żeby parkotało w garnku, na około 30 minut. 

3. Gdy ziemniaki i marchewka zmiękną, a wszystkie smaki się dobrze wymieszają, można zdjąć zupę z ognia. Dodać sok z limonki oraz posiekaną natkę kolendry. Tuż przed podaniem można również dodać do zupy pokruszone nachos.

*zupa jest o tyle łatwa w przygotowaniu, że nawet średnio ogarnięty facet jest w stanie ją zrobić, jeśli wyeliminuje się obieranie ziemniaków i marchewki, oraz bardziej skomplikowane przyprawy i zostawi samą sól, pieprz i chilli-kilka puszek z warzywami każdy jest w stanie dodać :)

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger