×

122. Ciasto cytrynowy 3bit

Przepis na ciasto 3 bit znany jest chyba wszystkim, przepis hula po internecie i większości blogów kulinarnych. Ja też się zbierałam do zrobienia tego ciasta, ale w końcu warstwę budyniową zamieniłam na mocno kwaskowy krem cytrynowy. Z białą warstwą śmietanową też trochę pokombinowałam i pozmieniałam....ale założenia zostały niezmienne, 3 pyszne warstwy ciasta idealnie się uzupełniające.


CYTRYNOWY 3 BIT
(proporcje przewidziane są na blaszkę o wymiarach ok. 30x40cm)
-400g herbatników

WARSTWA ŚMIETANOWA:
-300ml śmietanki 30%
-250g serka maskarpone
-100g białej czekolady

WARSTWA KRÓWKOWA
-380g masy krówkowej

LEMON CURD:
-sok i skórka z 4 cytryn
-100g cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 całe jajka+2 żółtka
-łyżka masła

POLEWA CZEKOLADOWA:
-1 łyżka masła
-1 łyżka śmietany 12%
-1 łyżka cukru
-2 czubate łyżeczki kakao

1. Wszystkie składniki kremu cytrynowego, oprócz masła, wymieszać w rondlu i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając podgrzewać. Gdy masa będzie już bardzo ciepła dodać masło, nie przerywając mieszania. Gdy masa zgęstnieje zestawić całość z ognia-krem powinien być gładki i błyszczący. Odstawić rondelek z lemon curd do przestygnięcia.

2. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wyłożyć spód herbatnikami, rozsmarować na nich równomiernie lemon curd. Na warstwę kremu cytrynowego położyć kolejną warstwę herbatników. Na kolejne herbatniki wyłożyć równomiernie masę krówkową, a na kajmak kolejne herbatniki.

3. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, nie przerywając miksowania dodawać serek maskarpone i roztopioną czekoladę. Tak przygotowaną masę śmietanowo-czekoladową przełożyć na wierzch ciasta i wyrównać, a na wierzch położyć ostatnią już warstwę herbatników.

4. Wszystkie składniki polewy czekoladowej podgrzać w małym garnuszku, aż do całkowitego roztopienia się masła. Wymieszać je dokładnie i gdy polewa będzie idealnie gładka zdjąć z ognia i polać nią wierzch ciasta. Całość odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na co najmniej 3-4 godziny....i gotowe :)

SMACZNEGO :)


3 komentarze:

  1. 3 bita jeszcze nie jadłam ale takiego cytrynowego zjadłabym bez wahania... uwielbiam cytrynowe wypieki ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od razu mówię, że cytrynowy jest bardzo zdradliwy, dzięki tej kwaskowatości z lemon curd człowiek nie zasłodzi się od razu i można zjeść więcej....i ledwo się obejrzysz a pół blachy już zniknie :)

      Usuń
  2. Wygląda baaaaaaardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger