×

120 Chipsy z cukinii....prawie całkiem zdrowa przekąska-zakąska

Weekendowe szaleństwa coraz bliżej. Jeszcze tylko 8 godzin w pracy i można zacząć różne, miłe, towarzyskie spotkania. A żeby nie przejeść się za bardzo niezdrowym żarełkiem i nie rozrosnąć po takim weekendzie nadmiernie, można zamiast zwykłych chrupasów pałaszować do piwa, lub innych napojów, chipsy z cukinii. Bardzo proste do zrobienia, aczkolwiek trzeba zacząć je robić trochę wcześniej niż goście mają przyjść.


CHIPSY CUKINIOWE:
-1 duża cukinia
-sok z połówki cytryny
-odrobina oliwy
-suszone oregano
-słodka papryka w proszku
-świeżo zmielony pieprz
  

 Cukinię pokroić w bardzo cienkie plasterki. Skropić ją cytryną i odrobiną oliwy, oraz dokładnie oprószyć przyprawami (jakby co to pysznie też wychodzi z kuminem i chilli). Tak przygotowane plasterki rozłożyć równomiernie na dużej blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 100st przez około 1-1,5 godziny. Najlepiej zjeść od razu, żeby nie zdążyły złapać wilgoci z powietrza.



2 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger