×

740. Prosty makaron z zielonym groszkiem i boczkiem


Nie ukrywam, że kocham makarony. Im prostsza wersja dania do zrobienia tym lepiej, a już przepisy gdzie są 3-4 składniki i to w sumie koniec to kocham najmocniej na świecie. Coś czuję, że jest to jeden z powodów dla których tak lubię kuchnię włoską i w ogóle całą kulturę jedzenia w słonecznej Italii. Na tyle ją lubię, że moje własne osobiste dziecko ostatnio ma czytane na dobranoc bajki po włosku, bo mamusia musi uczyć się nowych słówek i ćwiczyć wymowę. Jest szansa, że przy następnym wyjeździe na Półwysem Apeniński nie będę już popełniać radosnych gaf (raz chciałam zapytać się czy Lusia może obejrzeć piec do pizzy, ale moje pytanie wywołało mocną konsernację-zdaje się że zaproponowałam kelnerce skoczenie na fajka :) ).
Ten przepis na makaron z zielonym groszkiem i boczkiem może nie wywodzi się z tradycyjnej, włoskiej kuchni, ale idealnie wpisuje się w kanon maksimum smaku przy użyciu kilku składników. Pisklak i konkubent byli bardzo zadowoleni z takiego obiadu.

MAKARON Z ZIELONYM GROSZKIEM I BOCZKIEM:

-ok. 400g ulubionego makaronu (u nas był penne)

-ok. 200g boczku (w wersji nieco chudszej weźcie np. szynkę)

-ok. 100g zielonego groszku

-200ml śmietanki 36%

-2 łyżki startego parmezanu

-gałka muszkatołowa, natka pietruszki


1. Boczek kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy na suchej patelni, aż zacznie się lekko rumienić i nieco tłuszczu się wytopi (jeśli chcemy użyć nieco lżejszą szynkę to trzeba dodać jednak chlust oliwy na patelnię). Do podsmażonego boczku dodajemy zielony groszek oraz śmietankę. Całość doprawiamy świeżo utartą gałką muszkatołową.

2.  W międzyczasie trzeba ugotować al dente makaron w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić makaron gdy będzie jeszcze lekko twardawy. Odlać również ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i dodać go do sosu.

3. makaron wymieszać dokładnie z sosem śmietanowym. Dodać starty parmezan i ewentualnie posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać jeszcze cieple.


SMACZNEGO!



2 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger