×

671. Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym

Ja nerwowy nieco człowiek jestem i w zasadzie mam tylko kilka pewniaków, dzięki którym się uspokajam. Takie ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym są na przykład produktem dzięki, któremu endorfiny latają w powietrzu. A dopływ pozytywnej energii potrzebny jest bardzo, szczególnie chwilę po tym gdy wchodzę do kuchni ogarnąć bałagan, który uczynił tam konkubent. No bo niech mi ktoś wytłumaczy, jak to jest w ogóle możliwe, żeby podczas pół godziny robienia placków ziemniaczanych rozwalić dwie łopatki sylikonowe (jedna spalona i jedna połamana). A oprócz łopatek jeszcze mój spieniacz do mleka nadawał się tylko do utylizacji. Zakwas na chleb nim mieszał dziad jeden. 
Przecież takie działania powinny być karalne. Ewentualnie w przyszłości każdy sąd powinien uznać to jako okoliczności wybitnie łagodzące karę, gdybym jednak dziada ubiła. Póki co staram się złapać oddech i trochę powściągnąć szalejące emocje. Wgryzienie się w ciastko czekoladowe z masłem orzechowym bardzo pomaga w takich momentach.

CIASTKA CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
-200g gorzkiej czekolady
-pół kostki (100g) masła
-3 jajka
-pół szklanki cukru (lub ksylitolu)
-1,5 szklanki mąki pszennej
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-duża szczypta soli
-esencja waniliowa
-ok.4-5 łyżek masła orzechowego

1. Czekoladę połamać na małe kawałki. Wsypać ją do rondelka i zacząć rozpuszczać w kąpieli wodnej. Dodać do niego pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość mieszać od czasu do czasu, aż powstanie aksamitna masa. Zestawić ją z ognia do przestygnięcia. 
2. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Gdy będą już gotowe stopniowo dodawać do nich cukier, następnie żółtka, a potem przestygniętą masę czekoladową. Na koniec dodać chlust esencji waniliowej oraz przesianą mąkę wymieszaną z solą i sodą. Tak przygotowaną masę na czekoladowe ciasteczka wstawić do lodówki na co najmniej 15-20 minut. 

3. Schłodzoną masę formować w niewielkie kuleczki. Lekko je spłaszczyć, nałożyć na nie ok. łyżeczki masła orzechowego i ponownie zawinąć w kulkę. Każde przygotowane ciasteczko układać na blaszce, zostawiać między nimi spore odległości. Najłatwiej formować ciasteczka lekko zwilżonymi dłońmi. Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 12-15 minut. Po wyłączeniu piekarnika wyjąć je od razu i przełożyć na kratkę do studzenia. 

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Ciasteczka pięknie się prezentują, takie gładki na zewnątrz i pulchniutkie w środku - marzenie każdego łasucha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy łasuch doceni jeszcze to że bardzo łatwo się je robi. Ciasteczka idealne :)

      Usuń
  2. Ciasteczka są super, uwielbiam czekoladę i masło orzechowe :). A co do sytuacji w twojej kuchni, to chyba znalazłam bratnią duszę :D mam dokładnie to samo kiedy pozwolę gotować swojemu partnerowi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć, że nie jestem sama :) i potem silne zdziwienie, że nie wykazuję entuzjazmu jak mi samiec oznajmia że zrobi kolację:)

      Usuń
  3. Czekolada rozumie ������ wygladaja smacznie i tak uroczo ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo czekolada zna odpowiedź na wszystkie pytania:)

      Usuń
  4. Ostatnio miałam masło orzechowe i nawet chciałam zrobić ciasteczka (zapisuję Twój przepis!), ale cały słoik zniknął podejrzanie szybko. A to dlatego, że odkryliśmy to cudo, jakim jest amerykański tost z masłem orzechowym i dżemem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo też bardzo lubię połączenie masła orzechowego z dżemem....i pomyśleć że kiedyś w ogóle nie lubiłam masła orzechowego i jeden słoik rok stał w szafce

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger