×

633. Prosty makaron z pieczonymi pomidorami

Mam chwilę czasu dla siebie. Co prawda ta chwila dla siebie wiąże się z ogarnięciem kontuzjowanego pisklaka. Ale pisklak już lata, biega, skacze i dokazuje jakby nigdy nic się nie stało. Matka dostaje palpitacji przy każdym większym skoku na łóżku, ale po pięćdziesiątym tego poranka idzie się przyzwyczaić. 
Dzięki tej chwili dla siebie, mogę spokojnie coś ugotować. Nadal mało pociągające jest dla mnie stanie przy garach, tak długo aż żylaki zaczną atakować. Nadal lubię dania, które składają się tylko z kilku składników, ale za to dają efekt opadnięcia szczęki i oblizywania palców. Tylko, że przez kilka dni mogę sobie te dania zjeść w spokoju i wolno delektując się każdym kęsem. Na ładnym talerzu podane, a nie w pudełku i przełykane na szybko między jednym a drugim telefonem czy mailem. Znaczy we względnym spokoju mogę zjeść...jedna z naszych kocich łajz odkryła że lubi parmezan i trzeba pilnować talerza, żeby nic nie wyjadła. Łachudra, a pysznej karmy za miliony monet nie łaska? 
Jak już odgonię kocicę, jak już spacyfikuję dziecię i jak przegarnę stertę zabawek ze stołu i gdy żaden z zapomnianych klocków lego już nie uwiera w poślad, to już mogę siadać i się delektować. I wam też polecam taki prosty makaron z pieczonymi pomidorami, ta chwila z talerzem w dłoni powoduje bardzo przyjemny wyrzut endorfin.

MAKARON Z PIECZONYMI POMIDORAMI:
-ok. 250g ulubionego makaronu (np. pappardelle)  
-ok. 400g dojrzałych pomidorów (u mnie to były pomidorki koktajlowe prosto z działki)
-garść czarnych oliwek
-trochę parmezanu
-2-3 ząbki czosnku
-kilka gałązek świeżego tymianku
-garść świeżej bazylii
-oliwa, sól, pieprz

1. Pomidory umyć. Jeśli są duże pokroić je w mniejsze cząstki. Jeśli to małe pomidorki zostawić je w całości. Ułożyć na blaszce, lekko skropić oliwą i położyć między nimi gałązki tymianku. Włożyć pomidory do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30 minut. 

2. Na dużej patelni rozgrzać bardzo duży chlust oliwy. Ząbki czosnku rozgnieść i posiekać drobno. Wrzucić je na oliwę. Po chwili dodać pomidory, tymianek i pokrojone w plasterki oliwki. Chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną bazylię i wymieszać dokładnie. 

3. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odlać ok. 1/3-1/2 szklanki wody z gotowania i dodać ją do pomidorów. Makaron dodać do pomidorów i dobrze wymieszać. Podawać od razu, a każdą porcję hojnie posypać startym parmezanem. 

SMACZNEGO! 

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam sos pomidorowy ale takiego z pieczonych pomidorów jeszcze nie próbowałam. Koniecznie muszę to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam. Pieczenie warzyw wydobywa z nich bardzo ciekawe smaki :)

      Usuń
  2. Nie traktuj proszę tego jak czepianie się. Myślę, że warto bardziej formatować Twój tekst, w tym wypadku najbardziej wstęp. Strasznie się to wszystko zlewa, a przez to słabo czyta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdybym wiedziała co dokładnie powoduje że słabo się czyta byłoby lepiej. Być może po prostu nie trafiam w Twój gust

      Usuń
  3. akurat w domu mam wszystkie skladniki. dziekuje za pomysl na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, mam nadzieję że Ci posmakuje taka wersja makaronu :)

      Usuń
  4. uwielbiam takie proste, a jednocześnie przepyszne dania

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda znakomicie. Bardzo lubię włoską kuchnię. Dziś u mnie pizza własnoręcznie robiona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo powiem Ci, że domowej pizzy nigdy nie odmawiam :)

      Usuń
  6. Pieczone pomidory? Nigdy nie jadłam ich w takiej formie. Muszę koniecznie wypróbować, zwłaszcza, że w tym roku mam pierwszy raz własne pomidory z ogrodu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wrażenie, że te z własnego ogródka smakują zawsze zdecydowanie lepiej niż te kupne :)

      Usuń
  7. Takie proste dania nieraz są najlepsze :) Uwielbiamy makarony pod wszelką postacią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dania z kilku składników często są najpyszniejsze.

      Usuń
  8. Ostatnio mam ogromnego bzika na makaron. Z przyjemnością przetestuję Twój przepis. Wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój bzik makaronowy trwa od dawna:) przejrzyj bloga, bo tutaj jest sporo przepisów na proste pasty :)

      Usuń
  9. Proste, pyszne, a do tego nigdy nie robiłam z pieczonych pomidorków!Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to ja Ci powiem, że dzięki pieczeniu można na nowo odkryć niektóre warzywa :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger