×

624. Sałatka z pieczonego bakłażana z pomidorami i jogurtem

Taka sałatka z pieczonego bakłażana jest idealnym przykładem na to jak potrzebni są w naszym otoczeniu ludzie, którzy lubią jeść i lubią o jedzeniu rozmawiać. Mam to szczęście, że ciągnie swój do swego. Czasem w pracy, między jednym stukiem w klawiaturę a drugim, nagle jedna z nas rzuci jakieś przemyślenia o tym co dziś na obiad. Albo coś tam przebąknie o cieście, które upiekła w wolnej chwili. A potem to już potok słów, inspiracji, smaków i zapachów nas zalewa. Jak popłyniemy to tak fruwają między biurkami przepisy, ślinianki pracują na pełnych obrotach, żółte karteczki zapełniane są nowymi daniami które koniecznie trzeba wypróbować, a ja nerwowo zerkam na zegarek ile jeszcze do obiadu. Czy trzeba już otwierać tajną szufladę z zapasami, czy jeszcze wytrzymam. Gorzej gdy w brzuchu burczy tak głośno, że zagłuszam muzykę, która nam brzęczy w tle. I tak ostatnio pół dnia miałyśmy dyskusje o bakłażanie, i o knajpie co raz sobie jajca robi z klientów, którzy na zamawiają jedzenie na wynos. I tak wciąż i wciąż o tym bakłażanie. Bakłażan bakłażan aaaaa bakła, bakłażan, temu jemu bakłażanu, tymi bakłażanimi, tym bakłażanem, tego bakłażana bakłażanię. To nie było innej opcji tylko po drodze do domu znaleźć bakłażana i coś z nim zrobić, bo i tak nic innego do glowy nie przychodziło tylko bakłażanienie. A że do tej pory nie zawsze z bakłażanami się lubiliśmy, chociaż pięknie takie są czorty, że żal nie wziąć gdy na stoisku wypatrzę, to zrobiłam z nimi to co zawsze wychodzi idealnie. Znaczy upiekłam w piekarniku. Pieczenie w piekarniku zawsze jest spoko. Ciężko coś wtedy zepsuć, a część warzyw zdecydowanie zyskuje na smaku dzięki temu. I może nie jest to najbardziej kolorowa sałatka na świecie, tym bardziej że jest w niej morze jogurtu greckiego, ale jest tu tyle smaku i aromatu i tyle radości jedzenia, że pudełeczko takiego cudu od razu pozwala lepiej przetrwać te godziny siedzenia za biurkiem. 

SAŁATKA Z BAKŁAŻANA Z POMIDORAMI I JOGURTEM:
-2 średniej wielkości bakłażany
-3-4 dojrzałe pomidory malinowe
-1 duża czerwona cebula
-4-5 ząbków czosnku
-pęczek natki pietruszki
-duży (ok. 300ml) kubek jogurtu greckiego
- oliwa
-sól, pieprz, kmin rzymski, papryka wędzona, cynamon

1. Bakłażany i pomidory myjemy. Kroimy je w plastry ok. 2cm grubości i układamy na blaszce. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Ząbki czosnku zostawiamy w łupinach. Cebulę i czosnek dokładamy do blaszki z pozostałymi warzywami. Całość lekko skrapiamy oliwą (naprawdę lekko), oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 20-30 minut, aż bakłażan dobrze zmięknie.

2. Gdy warzywa nieco przestygną wyciskamy czosnek z łupinek do jogurtu greckiego. Dodajemy jeszcze małą szczyptę cynamonu i papryki wędzonej, oraz sporą szczyptę kminu rzymskiego. Sól i pieprz do smaku i całość dobrze mieszamy.

3. Kroimy bakłażana, pomidory i cebulę w małe kawałki. Siekamy drobno natkę pietruszki i dorzucamy do warzyw. Dolewamy jeszcze jogurt grecki z przyprawami i całość dobrze mieszamy. Wierzch sałatki skrapiamy jeszcze oliwą i gotowe.

SMACZNEGO!


10 komentarzy:

  1. Lubię takie proste przepisy. Idealna sałatka na takie upały. Lecę po bakłażana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem fanką przepisów gdzie jest kilka składników, a świetny smak wynika z dobrych produktów :)

      Usuń
  2. Chciałabym spróbować. Niewiele razy jadłam bakłażany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas to zmienić i nadrobić wszystkie bakłażanowe dania :)

      Usuń
  3. Bakłażan lubię pod każdą postacią. Pyszna sałatka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A masz jakieś ciekawe przepisy z bakłażanem w zanadrzu?

      Usuń
  4. Nie przepadamy za bakłażanem ale w takiej sałatce mogłybyśmy go jeszcze raz spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do niedawna z bakłażanem też miałam pod górkę często, ale w tym roku jakoś odkryłam go na nowo i co chwilę gości w naszej kuchni

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger