×

621. Placuszki z ricotty z sosem wiśniowym i pistacjami


Takie cudne placuszki z ricottą i sosem wiśniowym ostatnio żem poczyniła. Poczyniłam je, bo jak każda Matka Polka czasem chcę mojego pisklaka udusić, zamordować i zamknąć w szafie do której klucz w niewiadomych okolicznościach zaginie. Czasem chęć mordu ze mnie aż kipi i wychodzi uszami. Aż przychodzi taki moment, gdy matka rodzicielka postanawia mnie wybawić i zabrać latorośl na cały tydzień na działkę. I już już w oddali słychać korki odpalanego szampana i Kazik Ci szemrze do ucha coś o wszystkich podopiecznych, którzy wyjechali z domu i już masz ambitne plany ile to książek przeczytasz i jakie to filmy nadrobisz. A potem jest bum....otrzeźwienie, bo dzwoni ciocia ze żłobka, że pisklak ma gorączkę i w ogóle taki nie w sosie. Jakże to tak. Własnej mamusi robić takie świństwo i się rozchorować na dzień przed wyjazdem. No tak się nie robi przecież. Więc chociaż się żegnam z żalem z planami i Kazika w głowie wyłączam, to przytulam to moje oklapnięte pisklę i robię super ekstra placuszki z ricotty z wiśniami. I nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki pisklak ozdrowiał. Jeden placuszek, drugi i trzeci jeszcze znikają w paszczy zanim zdążą ostygnąć. Wisienki są wciągane nosem, a podstawowy temat do rozmów to kiedy wreszcie pojedziemy na działkę dziadka działkowicza. Tak więc ja jej placuszki, ona mi cudowną radość z wyjazdu z dziadkami. Wyszaleje się ten pisklak, wybiega, zazna trochę wiejskiego życia i zdążymy za sobą na tyle zatęsknić, że po powrocie z miłą chęcią zrobię kolejny raz takie pyszne placuszki. I chęć mordu przejdzie mi na jakiś czas.

PLACUSZKI Z RICOTTY Z SOSEM WIŚNIOWYM I PISTACJAMI:
-ok. 200g sera ricotta
-szklanka mleka
-2 jajka
-niepełna szklanka mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1-2 łyżki ksylitolu
-trochę oleju rzepakowego lub masła klarowanego do smażenia

SOS WIŚNIOWY:
-ok. 200g wydrylowanych wiśni
-duża szczypta cynamonu
-2-3 łyżki ksylitolu

garść posiekanych pistacji

1. Wiśnie wsypać do rondelka o grubym dnie. Dodać ksylitol i cynamon i całość postawić na małym ogniu. Podgrzewać, aż owoce się nieco rozpadną a sok zredukuje.

2. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać ser i mleko, wymieszać wszystko za pomocą trzepaczki. Do mokrych składników dosypać mąkę, ksylitol, sól i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać je z ciastem na placuszki.

3. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć z obu stron po kilka minut, na złocisty kolor. Po usmażeniu położyć placuszki na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placuszki z ricotty podawać z sosem wiśniowym i posiekanymi pistacjami, ewentualnie odrobiną sera skyr lub jogurtu greckiego.

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Mmmm, muszą być wyśmienite <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były. Bardzo polecam takie śniadanie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam wiśnie i orzeszki pistacjowe .. ale Ibrahim połączeniu smaków szczerze nie słyszałam .. kusi i pewnie smakuje niesamowicie. Yum yum

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc też dopiero niedawno odkryłam jakie to jest świetne połączenie. Spróbuj koniecznie :)

      Usuń
  3. Jejku jak to bosko wygląda. Masz talent nie tylko do kulinariów, ale i fotografii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję....zaczerwieniłam się aż po czubek nosa :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger