534. Tarta z serem ricotta, borówkami i jeżynami

A po przyjeździe mam zapas owoców do pysznych ciast. Żeby za bardzo nie wychodzić z atmosfery beztroski i luzu to wymyśliłam ciasto najprostsze na świecie. Wrzuca się składniki do maszyny i same się wymiąchają. Robot sam zagniata kruche ciasto. Ser ricotta sam się miesza i tylko owoce z kruszonką muszę sama własną ręką rozsypać. No boskie po prostu.
TARTA Z SEREM RICOTTA, BORÓWKAMI I JEŻYNAMI:
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-1 żółtko
-ok. 50g zimnego masła
-szczypta soli
-ewentualnie łyżeczka jogurtu lub kwaśnej śmietany
NADZIENIE:
-ok. 300-400g sera ricotta
-2 jajka
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-garść jeżyn i garść borówek
1. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na 2 części-3/4 i 1/4. Większym fragmentem ciasta wylepić przygotowaną foremkę do tarty. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 15 minut.
2. W międzyczasie wymieszać dokładnie ser ricotta z jajkami, cukrem i mąką. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Na serowej masie równomiernie rozsypać owoce. Na wierzch wysypać pozostawioną część ciasta, jako kruszonkę. Tartę wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Gdy boki będą już ścięte, a środek minimalnie niedopieczony wyłączyć piekarnik i zostawić w nim tartę do ostygnięcia. Gdy przestygnie będzie już gotowa.
SMACZNEGO!
2. W międzyczasie wymieszać dokładnie ser ricotta z jajkami, cukrem i mąką. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Na serowej masie równomiernie rozsypać owoce. Na wierzch wysypać pozostawioną część ciasta, jako kruszonkę. Tartę wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Gdy boki będą już ścięte, a środek minimalnie niedopieczony wyłączyć piekarnik i zostawić w nim tartę do ostygnięcia. Gdy przestygnie będzie już gotowa.
SMACZNEGO!
Jak żałuję, że wcześniej nie trafiłam na ten przepis. Miałam tyle borówek i zjedliśmy "od ręki";-) Szukałam ciekawego przepisu, ale nic nie znalazłam, a u Ciebie taki pyszny. Następnym razem wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńborówkowych przepisów jest u mnie jeszcze więcej...zapraszam częściej gdy będzie "owocowy" problem :)
UsuńNa pewno wypróbuję :) Lubię szybkie i smaczne przepisy! Tarta wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że tarta Ci posmakuje :)
Usuń