×

405. Mazurek bakaliowy z czekoladą

I znów to samo. Jak co roku ten sam problem życiowy. Mam zrobić mazurki na świąteczny stół. Mam je wymyślić, tak żeby było smacznie i najlepiej zaskakująco oraz co gorsza mam je ozdobić. Co gorsza dlatego, że niestety siła wyższa poskąpiła mi talentu plastycznego. Do tej pory uważam, że to moc pradawnych bogów sprawia, że udaje mi się ozdabiać jakoś sensownie torty, ale masa cukrowa wybacza wiele. Przy wszelkich machinacjach szprycą z lukrem już tak łatwo nie jest. Ręka drży, serce wali jak młotem, a pot perli się na czole. Wychodzą z tego jakieś mazaje, kulfony i kleksy. No cóż, skoro nie ma co liczyć na to, że mazurek będzie śliczny jak miss świata to musi zachwycać smakiem. Ten jest właśnie taki. Idealnie kruchy i maślany spód, a na nim masa pełna bakalii. Każdy kęs tego mazurka bakaliowego nasycony jest orzechami, rodzynkami, migdałami, żurawiną i co tam sobie każdy wymyśli ulubionego. Miodzio. Może rodzina wybaczy, że moje czekoladowe króliczki wyszły nieco nieforemnie. 

MAZUREK BAKALIOWY Z CZEKOLADĄ:
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-100g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%


MASA BAKALIOWA:
-ok. 100g pokruszonych herbatników (lub niezjedzone i ususzone ciasto np. biszkopt)
-szklanka ulubionych bakalii (u mnie to były orzechy włoskie, migdały, suszone banany, suszona żurawina i miechunka)
-czubata łyżka kakao
-chlust esencji waniliowej
-2/3 szklanki mleka

-dekoracja (roztopiona czekolada, bakalie, lukier itp.)


1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do przygotowanej foremki (ja używałam kwadratowej o wymiarach 25x25cm). Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 20 minut.

2.  Wszystkie składniki masy dokładnie ze sobą połączyć. Wyłożyć masę bakaliową na ostudzony spód i wyrównać. Wierzch oblać roztopioną czekoladą i ozdobić według swojego widzi-misie i umiejętności. Mazurka wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger