×

33. Orientalna zupa szpinakowa


To taka fajna zupa, która wszystkich smakuje. Nawet wielcy przeciwnicy szpinaku dopiero jak im się powie, że tam w środku jest to "zielone paskudztwo"  zaczynają marudzić...a potem zaczynają myśleć, że szpinak nie jest taki zły:)

 
ZUPA SZPINAKOWA:
-200g szpinaku w liściach (może być również mrożony)
-1 filet z piersi kurczaka
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-1,5 l bulionu
-200g nudli (w wersji improwizowanej, makaron z 3 zupek chińskich)
-pęczek szczypiorku
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
-sos sojowy, szczypta płatków chilli, pieprz, sok z połówki limonki, przyprawa "5 smaków", olej


1.Pierś kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Pokropić odrobiną oleju, posypać pieprzem i przyprawą "5 smaków", dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.

2.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać do niego zgniecione ząbki czosnku a następnie kurczaka. Gdy kurczak będzie zrumieniony zdjąć patelnię z ognia.

3.Bulion podgrzać i dodać do niego koncentrat pomidorowy i podsmażoną cebulkę z kurczakiem oraz liście szpinaku (jeśli jest mrożony to trzeba będzie ze 3 minuty dłużej podgrzewać, żeby się zdążył rozmrozić:)). Doprawić do smaku płatkami chilli, sosem sojowym i odrobiną soku z limonki. Wsypać makaron do zupy i jeszcze przez około 5 minut podgrzewać całość.

Podawać zupę od razu, obficie posypaną szczypiorkiem


2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis, muszę go wypróbować na Mężu, który właśnie zawsze na szpinak strasznie marudzi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie dla takich anty-szpinakowców jest idealna, bo zazwyczaj nie ogarniają co jedzą dopóki im się nie powie...a potem to już łatwiej idzie przekonać niejadka, że szpinak może być smaczny :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger