×

303. Gryczane placuszki z pomidorami i serkiem wiejskim

Po wszystkich tłustościach i szaleństwach związanych z Tłustym Czwartkiem, rozsądna część mojego "ciężarówkowego" jestestwa doszła do głosu. Dlatego też w ramach odpoczynku dla organizmu proponuję gryczane placuszki z pomidorami i serkiem wiejskim (i jeszcze otręby pszenne się w nich znalazły i szczypiorek i inne cuda). Można nimi zacząć Walentynkowy poranek. Można po prostu je zjeść jako sycący początek dnia. Można też włączyć do diety kobiety w ciąży lub innej persony dbającej o zdrowe odżywianie. 
Dodatek serka wiejskiego nie dość, że podnosi zawartość białka w daniu, to jeszcze całkiem przyjemnie się rozpuszcza pod wpływem ciepła i zastępuje godnie ciągnący żółty ser. 
Dla spragnionych ostrości polecam dodać posiekaną papryczkę chilli, a dla zadeklarowanych mięsożerców można dodać np. kawałki salami albo kiełbaski chorizo.

Jako bonus dodam, że jak nam zostaną placuszki ze śniadania, to warto je później podgrzać w piekarniku i mogą służyć za świetną przekąskę-zakąskę np. podczas alkoholizowania się. Jakby ktoś miał głupie myśli, ja donosiłam jedzenie gdy inni się alkoholizowali. Aż tak wyrodną matką nie jestem:)

GRYCZANE PLACUSZKI Z POMIDORAMI I SERKIEM WIEJSKIM:
-pół szklanki mąki gryczanej
-pół szklanki mąki pszennej
-pół szklanki otrębów pszennych
-opakowanie serka wiejskiego (ewentualnie trochę kefiru lub jogurtu jeśli ciasto będzie za gęste)
-2 średniej wielkości pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
-1 cebula dymka
-pęczek szczypiorku
-1 jajko
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-sól, pieprz, papryka wędzona, trochę oliwy

1. Posiekać bardzo drobno cebulkę i szczypiorek i trochę mniej drobno pomidory.  Wymieszać ze sobą mąki, otręby, jajko, posiekane warzywa i serek wiejski. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jakby było za gęste można dodać trochę kefiru lub jogurtu dla rozrzedzenia. Jak będzie za rzadkie trochę mąki. Doprawić sporą ilością pieprzu, trochę mniejszą ilością soli i papryką wędzoną.

2. Na patelni (najlepiej takiej nieprzywierającej-np. ceramicznej) rozgrzać odrobinę oliwy. Nakładać łyżką małe placuszki i smażyć je po obu stronach, aż będą zarumienione.

Polecam podawać w zestawie z sosem czosnkowym, tzatzikami lub ajwarem. Pyszności :)

SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. o jak to pięknie wygląda! i Pewnie jest tak samo smaczne! :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakują świetnie, przetestowane na rodzinie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger