×

90. Pachnące rozmarynem fusilli z suszonymi pomidorami i gorgonzolą


Pogoda wreszcie zaczęła być trochę łaskawsza dla nas. Dlatego też trzeba z tego skorzystać, póki czas i póki nie pada ani nie grzmi. A po spacerze czy innym rowerowaniu czas na bardzo szybki obiad, pełen aromatów i intensywnych smaków. 

PASTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ROZMARYNEM
-200g makaronu fusilli (świderki) albo innego ulubionego
-200ml jogurtu naturalnego
-kilka plasterków szynki parmeńskiej
-150g sera gorgonzola 
-kilka-kilkanaście suszonych pomidorów z oliwy
-świeży rozmaryn
-pieprz i łyżka masła

1. Makaron gotujemy al dente w bardzo osolonej wodzie. Odlewamy ok. 1/4 szklanki wody z gotowania.

2. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię na małym ogniu i rozpuszczamy na niej masło. Plasterki szynki parmeńskiej rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na masło, dorzucamy suszone pomidory pokrojone w drobne paski i wlewamy jogurt. Ser pleśniowy kruszymy na kawałki i mieszamy razem z resztą składników sosu. Dodajemy jeszcze igiełki rozmarynu i świeżo zmielony pieprz (sól raczej nie będzie potrzebna bo wszystkie główne składniki są raczej słone), wlewamy wodę z gotowania makaronu i dosypujemy makaron. Gdy wszystko razem będzie dokładnie wymieszane będzie już gotowe.

BUON APPETITO


3 komentarze:

  1. Nie mogę się napatrzeć o.o
    Uwielbiam zdjęcia jedzenia, ale tylko wtedy, gdy jest zrobione i podane estetycznie tak jak w Twoim przypadku (:
    Jednak od oglądania fotografii o wiele chętniej pałaszuję takie cuda. Szynkę parmeńską uwielbiam, zresztą dla mnie połączenie makaron, mięsko i jakieś sosy to definicja szczęście c;
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż się lekko zaczerwieniłam od tych pochwał :) dziękuję bardzo

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger