×

80. Styropian z wiśniami, czyli wiśniowy sernik bez sera

Tym razem jako ciasto na niedzielny deser proponuję styropian, czyli taki sernik bez użycia sera. Można go zrobić w swoim ulubionym smaku, zależnie od tego jaki jogurt się użyje, bo to tak naprawdę ciasto jogurtowe. Ja zrobiłam tym razem wersję wiśniową, bo jeszcze miałam zamrożone wiśnie z zeszłorocznych zbiorów i uznałam, że ich kwaskowatość będzie świetnie przełamywała słodycz masy. A ponieważ proporcje przewidziane są na dużą blachę, to każdy łasuch się na pewno nasyci :)


STYROPIAN
CIASTO I KRUSZONKA:
-1 kostka masła
-5 żółtek
-1 szklanka cukru
-3 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-duża szczypta cynamonu

MASA JOGURTOWA:
-2 duże jogurty wiśniowe (każdy po 400ml)
-5 białek
-3/4 szklanki cukru pudru z wanilią
-200g wiórków kokosowych
-1 budyń waniliowy
-garść lub dwie wiśni


1.Wszystkie podane składniki na ciasto wymieszać i zagnieść z nich ciasto-powinno mieć konsystencję mokrego piasku i nie musi być zespolone w jedną całość:) Wstawić całość do lodówki.

2. Z białek ubić sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, to się będzie lepiej ubijała). Gdy piana będzie już gotowa dodawać do niej stopniowo cukier, następnie budyń waniliowy, a na koniec wlać jogurty i wsypać wiórki kokosowe. 

3. Na dużą blachę (u mnie to była taka ok. 50x30cm) wysypać 2/3 przygotowanego ciasta i lekko je podociskać palcami, żeby utworzyło w miarę równomierną powierzchnię. Na ciasto wysypać wiśnie, a na nie wylać masę jogurtową. Wierzch masy posypać pozostałą 1/3 ciasta, poprzecierać ją między palcami, żeby była utworzyła drobną kruszonkę. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 50-60 minut...i gotowe.

SMACZNEGO :)



7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! Cudowna kruszonka :>
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, super pomysł z tym jogurtem!
    nie pomyślałabym, że tak można :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc też na początku nie wiedziałam, że tak można :) i cały czas byłam pełna obaw że wszystko się rozpłynie, ale zaświadczam że można i że wychodzi smacznie bardzo :)

      Usuń
  3. dziękujemy za dołączenie do naszego konkursu!Życzymy powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniami, wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo udany wypiek! Głosuję na Ciebie na wykrywaczu smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że się ciasto się podoba i dziękuję za głos:)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger