×

577. Twarożek śniadaniowy z pieczonym burakiem i czosnkiem

Ten twarożek z pieczonym burakiem i czosnkiem jest pyszny i dowodzi tylko jakim jestem zacofańcem i leniem jeśli chodzi o mody wszelkiego typu. Wszelkie trendy przyswajam co prawda, ale najpierw omijam szerokim łukiem, a raz na ruski rok zdarzy się że jakąś wezmę sobie do serca. Tak mam zarówno jeśli chodzi o mody jedzeniowe, jak i modę w ubiorze, czy w tym co wypada czytać. 
Powieści Dana Browna zaczęłam czytać dopiero niedawno, a świat zdążył już poznać kilka ekranizacji. Z Greyem też jestem na etapie tylko pierwszej części, a zdaje się jest ich więcej. Spodnie rurki nosił już cały świat, łącznie z moją mamą, zanim wzięłam i pozbyłam się ostatniej pary dzwonów. Do gołych kostek zimą chyba w życiu się nie przekonam. Prostownicy do włosów dorobiłam się tylko dlatego, że była promocja i zajmuje mniej miejsca w bagażu podręcznym niż suszarka i szczotka.Nawet Nokii się w życiu nie dorobiłam, nawet wtedy gdy jej niewątpliwą zaletą była zainstalowana gra w węża.
Tak modne i popularne superfoods też z trudem i mozołem torują sobie drogę do moich talerzy. Jarmuż do niedawna był dla mnie świetnym pożywieniem dla królika lub świnki morskiej. Aktualnie moi koledzy silnie z niego drwią, a ja lubię wrzucić sobie taką zieleninę do zupy. Ostropest i czystek mają nazwy jak jakieś straszliwej choroby. Wiecie, coś jak sarkoidoza albo halitoza. Jest jeszcze mnóstwo dziwnych substancji, które są ponoć super zdrowe, ale dla mnie brzmią super odstraszająco i pewnie jeszcze długo ich nie wezmę do pyska. Spirulina, camu camu, jagody acai....toć to nie brzmi nawet zdrowo. 
To już wolę swojskiego buraka. Nie boję się go, wiem jak go jeść, nie muszę myśleć o tym że przejechał pół świata. Także tego, dziś mamy na śniadanie w szalonym kolorze z pieczonego buraka, czosnku i twarożku. Jest prosto, pysznie i zdrowo. Taka moja wersja lekko zacofanego, ale i lokalnego super foods.

TWAROŻEK ŚNIADANIOWY Z PIECZONYM BURAKIEM I CZOSNKIEM:
-ok. 200g chudego twarogu
-1 średniej wielkości burak
-2-3 ząbki czosnku
-łyżka jogurtu naturalnego
-łyżeczka czarnuszki
-sól, pieprz, łyżeczka miodu, odrobina oliwy
-ewentualnie łyżka nasion słonecznika

1. Buraka dokładnie umyć, odciąć czubki z dwóch stron i ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Skropić go oliwą, ułożyć obok obrane ząbki czosnku i zawinąć całość w folię aluminiową. Buraka i z czosnkiem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 40 minut, aż burak zmięknie. Gdy będzie już miękki wyjąć go z piekarnika i odłożyć do wystygnięcia. Ten etap spokojnie można wykonać poprzedniego dnia wieczorem. 

2.Upieczonego buraka trzeba obrać ze skórki. Wrzucić do go do miski razem z czosnkiem, twarogiem i jogurtem. Całość zmiksować. Doprawić do smaku miodem, solą, pieprzem i czarnuszką. Wszystko razem wymieszać dokładnie i wstawić na chwilę do lodówki.

3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi gotowy twarożek z burakiem.

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Nooo robi wrazenie-moze tez sie zabiore za taka paste:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki róż na śniadanie od razu może poprawić humor :)

      Usuń
  2. Takiego połączenia jeszcze nie jadłem, ciekawi mnie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, z jednej strony trochę słodkawe z drugiej lekko ostre od czarnuszki :)

      Usuń
  3. O rany... co za piękna pyszność!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem zachwycona tym różem :)

      Usuń
  4. coś pysznego! idealny dodatek do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetne do chleba i bez chleba, ja to się cieszę od razu gdy zobaczę ten różowy kolor o poranku :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger