×

575. Tarta z migdałami i gruszkami

 Leżymy w domu, chorujemy i się zażeramy tartą z migdałami i gruszkami tak w ramach poprawy humoru. Mam czasem takie grzeszne i niedobre sposoby na poprawę humoru. Dużo cukru, masła i glutenu to jeden z nich. A drugi to obserwowanie ludzi i stwierdzenie, że nie tylko ja mam czasem przerąbane z upartym dzieckiem u boku. Kiedyś tak stoję sobie na przystanku, sama bo Lucy z konkubentem, i nagle słyszę ryk. Ale to taki ryk z rzędu walki 2-latka z niesprawiedliwością na świecie. W popłochu się rozglądam czy to może nie moja luba rodzina mnie postanowiła odnaleźć na mieście. Jednak ufff....to nie oni. To tylko jakiś biedny, naiwny ojciec odmówił zakupu jakże fascynujących gazetek dziecięcych z jakże odlotowymi gadżecikami, które po 2 godzinach poniewierają się po całym domu siejąc tylko wkurw i zgrzyt zębów, bo nawet nudzący się kot nie chce się nimi bawić, a kosztowały 10 razy więcej niż to warte. I biedny ten ojciec próbuje użyć racjonalnych argumentów i coś wytłumaczyć, negocjować. Biedny takie nie wie, że z terrorystami się nie negocjuje. 
Ostatnio też rodzinnie wyszliśmy na gofry i rurki z kremem. Wszystko ładnie pięknie, nawet żeśmy nie siali zbyt dużo zniszczenia wokół. Nawet okruszki nie siały się zbyt gęsto dookoła. I tylko z tyłu głowy dobiega mnie szmer rozmowy matki z córką i próby wywabienia 4-latki z kącika zabaw. Boziuniu jak dobrze wiedzieć, że nie tylko ja jestem nieogarnięta i czasem mam ochotę udusić własne dziecko. Tak miło czasem jeść gofra ze świadomością, że to tym razem nie ja zgrzytam zębami i cedzę słowo po słowie łapiąc się rozpaczliwie resztek cierpliwości. Gofry od razu jakby lepiej smakują podlane słodkim sosikiem radości. 
Nic to, że akurat wtedy to Luśka była grzeczna bo już początek choroby się zaczynał i nie była w pełni formy. Teraz więc leżymy obie i kurujemy się ciastem. Tarta z migdałami i gruszkami jest świetnym produktem leczniczym. 

TARTA Z MIGDAŁAMI I GRUSZKAMI:
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru trzcinowego
-szczypta soli
-1 żółtko
-1/3 kostki zimnego masła
NADZIENIE MIGDAŁOWE:
-ok. 100g migdałów
-1 białko 
-pół kostki ciepłego masła
-2 łyżki jogurtu greckiego
-łyżka mąki
-chlust esencji waniliowej
-pół szklanki cukru trzcinowego

OWOCE:
-2-3 spore gruszki
-łyżka cukru
-1-1,5 szklanki wody
-łyżeczka cynamonu
-2-3 goździki

1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść z nich elastyczne ciasto. Wylepić nim foremkę do tarty wysmarowaną masłem (ja używałam takiej o średnicy ok. 23cm). Wstawić foremkę do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć arkusz papieru do pieczenia i obciążyć całość suchym grochem. Tak przygotowany kruchy spód wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 15 minut. 

2. Gruszki obrać, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Włożyć je do rondelka, zalać wodą i dodać cukier oraz przyprawy. Całość postawić na niewielkim ogniu i gotować ok. 10-15 minut, aż gruszki nieco zmiękną. 

3. Migdały posiekać bardzo drobno, lub zmielić. Masło utrzeć z cukrem i wanilią. Dodać do niego migdały, jogurt, jajko i mąkę. 

4. Na podpieczonym spodzie ułożyć równomiernie gruszki. Na wierzch owoców wyłożyć masę migdałową i wyrównać ją. Tartę z migdałami i gruszkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 20-25 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim tartę do ostygnięcia. 

SMACZNEGO!




4 komentarze:

  1. Uwielbiam! ❤ To jedno z moich ulubionych ciast ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, świetnie że wpasowałam się Twój gust :)

      Usuń
  2. Fajny przepis, dawno nie robiłam tarty. Swego czasu u nas królowała tarta wytrwana, najczęściej ze szpinakiem i kurczakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wytrawne tarty też często robię, najczęściej z brokułami i serem śmierdziuchem, albo pomidorami, bakłażanem i mozzarellą. Mój konkubent też twierdzi, że bardziej woli wytrawne tarty, ale dziwnym zbiegiem okoliczności jak zrobię taką na słodko to później znika w niewyjaśnionych okolicznościach :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger