×

561. Sernik z masłem orzechowym


 Jestem orzechowym neofitą. Od niedawna jestem wyznawcą kultu masła orzechowego, dlatego też pierwszym świątecznym przepisem jest sernik z masłem orzechowym. 
Są takie rzeczy i smaki, których w młodości durnej i chmurnej nie doceniałam i stroniłam od nich. Nie wzruszała mnie obecność sera pleśniowego, na te śmierdziuchy to kręciłam nosem w ogóle, rukola to mnie chyba w zęby gryzła. Suszone pomidory i oliwki mogły sobie leżeć na stole i kijem bym ich nie tknęła. Od szpinaku to prawie z krzykiem uciekałam, a smak kawy mnie wstrząsał. O maśle orzechowym nie wspominając, 3 razy spróbowałam i prawie się zaplułam, usiłując zmyć ten smak z moich jakże wrażliwych kubków smakowych.  O pradawni bogowie. Człowiek to jednak musi nieco dorosnąć, żeby zmądrzeć. 
Wszystkie powyższe aktualnie są produktami hurtowo używanymi w mojej kuchni. Kawa to w ogóle płynie strumieniami, a masło orzechowe idzie na kilogramy od kiedy wiosną tego roku odkryłam, że jednak jest jadalne. A co więcej jest pyszne. 
Kiedy więc nadeszła taka pora roku, że znienawidzona czapka zawitała na stale na mojej zmarzniętej łepetynie, a zgrabne kozaczki na obcasie zamieniłam na buty trekkingowe, żeby łatwiej pokonywać te hałdy ze śniegu, czas pomyśleć o menu na święta. Padło na eksperyment z łączeniem sernika z masłem orzechowym. Wyszło pysznie, mam czym uraczyć rodzinę. 
Na Boże Narodzenie zagości więc u nas na stole taki sernik, bo jednak nie dorosłam wciąż do polubienia tradycyjnego sernika z rodzynkami. Na sympatię przejawianą kromce chleba ze smalcem też jeszcze za młoda jestem :)

SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM:
KRUCHY SPÓD:
-ok. 50g zimnego masła
-1 żółtko
-niepełna szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru trzcinowego
-łyżeczka cynamonu

MASA SEROWA:
-ok. 500-600g twarogu trzykrotnie zmielonego
-5-6 łyżek masła orzechowego
-2 jajka i 1 białko
-pół szklanki cukru trzcinowego
-chlust esencji waniliowej
-opakowanie budyniu waniliowego
-szczypta soli

1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać szybko ze sobą. Gotowym ciastem wylepić spód i boki przygotowanej foremki (ja używałam tortownicy o średnicy 18cm).  Foremkę włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem. Tak przygotowane kruche ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na 10 minut. 

2. W czasie pieczenia się kruchego spodu przygotować masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło orzechowe utrzeć na gładką masę z cukrem i esencją waniliową. Następnie pojedynczo dodawać jajka. Gdy jajka będą już dobrze wymieszane stopniowo dodawać twaróg, a na sam koniec budyń waniliowy (proszek) z solą. Gotową masę przełożyć na podpieczony kruchy spód i wyrównać. Tak przygotowany sernik z masłem orzechowym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 45-55 minut. Gdy środek będzie jeszcze delikatnie nie dopieczony wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik, aż do całkowitego ostygnięcia. 

SMACZNEGO

23 komentarze:

  1. Fajny sernik, ale mignął mi tu jeszcze sernik piernikowy :D ech i co teraz wybrać na Święta? ;)
    Pozdrawiam
    Marzena WM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Si, piernikowy też jest, tutaj jest link: http://www.kuchniapysznosciowa.pl/2014/12/281-sernik-piernikowy-z-orzechami.html

      ale w tym roku zdecydowanie masło orzechowe wygrywa :)

      Usuń
  2. Uwielbiam serniki, choć z masłem orzechowym jeszcze nie próbowałam, ale może się skuszę. Wygląda pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj kiedyś koniecznie takiego sernika. nawet sceptyków masła orzechowego przekonał do siebie :)

      Usuń
  3. O matko - masa serowa z masłem orzechowym... omnomnom :) Nie wpadłbym na to, a masło orzechowe uwielbiam ładować wszędzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dopiero niedawno na to wpadłam jakie to dobre połączenie może być:)

      Usuń
  4. Uwielbiam senniki! Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Senników jrszcze nie tworzę, ale przepis na sernik proszę brać i korzystać :)

      Usuń
  5. Jak dla mnie masło orzechowe dobre jest ze wszystkim. Z sernikiem jak sądzę też wybornie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak, tylko nie polecam ciasta z masłem orzechowym i gruszkami, które przeleżało całą noc e lodówce tuż obok kiełbasy mocno czosnkowej :)

      Usuń
  6. Brzmi pysznie! Też lubię masło orzechowe.Lubię szczególnie z kawałkami orzechów - ale to tego przepisu chyba potrzebne jest idealnie gładkie, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj akurat używałam gładkiego, chociaż też lubię takie z kawalkami orzechów.

      Usuń
  7. Uwielbiam masło orzechowe i na pewno połączę je z tym serniczkiem. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, mam nadzieję że masło orzechowe w serniku też ci posmakuje :)

      Usuń
  8. Ja się jakoś boje sernika że mi nie wyjdzie i koniec końców nigdy nie robiłam
    :) Tu przepis wydaje się w miarę prosty, ale mi to dobrze wychodzi tylko sernik na zimno :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się kiedyś bałam piec takie poważne ciasto jak sernik i zostawiałam to mojej mamie. Ale jak już wymyślilam jeden przepis i się udało, to potem poleciałam z tematem, bo do sernika można mnóstwo fajnych dodatków wymyślić.
      Tak więc odwagi i do miksera :)

      Usuń
  9. Ale będę piekła! Uwielbiam masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, koniecznie daj znać czy sernik smakowal

      Usuń
  10. O mniam, wygląda genialnie! Duży plus za ładną oprawę fotograficzną :). Mnie do słodkości nie trzeba przekonywać. Do masła orzechowego też nie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że dorosłaś ;) tyle smaków Cię obeszło. Dobrze, że teraz nadrabiasz. Do kropki ze smalcem też się przekonasz :)
    Przepis na sernik zapisuję na Pintereście, bo uwielbiam masło orzechowe i wszelakie z nim mariaże.
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że do chleba ze smalcem, flaków i galarety jeszcze dużo mi brakuje. Poki co zdecydowanie wybieram sernik :)

      Usuń
  12. Jak ja otworze maslo orzechowe z wierz mi znika w mgnieniu okiem. A sernik wyglada aetycznie. No i okazja to zakupu maselka 😋

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger