×

538. Orzechowe ciasto z jabłkami i śliwkami

Przychodzi taki moment w roku, kiedy nagle odrabiam wszelkie zaległości książkowe, seriale lecą oglądane całymi seriami, a boczki rozrastają się w tempie zastraszającym. Jest to też moment kiedy Lucy zaczyna świrować od nadmiaru energii. Wystawienie nogi spod kołdry grozi pożarciem jej przez zimnego potwora jakiegoś, a umyte i ułożone rano włosy już po 5 minutach na dworze przeobrażają mnie w twór podobny do skołtunionego pudla o facjacie nieco zmienionej zgrzytaniem zębami. Jednym słowem jesień przyszła. Nie taka cudna, złota, co to dziecku pokazujesz żółte i czerwone i wszyscy tacy szczęśliwi i nic tylko zdjęcia tej szczęśliwości robić. Nie, od razu z upału przeskok w jesień co wpędza w deprechę i gdyby nie fakt bycia matką polką to już by człowiek siedział z drinkiem jakimś na znieczulenie. Nawet dziecko co uwielbia biegać po kałużach i już sobie myślisz, że wreszcie się trochę wyhasa skoro piaskownice toną w powodzi, odmawia współpracy gdy kolejna fala smaga ją po buzi. I jeszcze kocurzyce czując twoje napięcie postanawiają drzeć ze sobą koty jeszcze bardziej zawzięcie, a telefon w tej atmosferze wyzionął ducha na 2 dni przed imprezą, na której potrzebujesz mieć łączność bez zarzutu. 
Moi mili nie pozostaje nic innego jak obeżreć się czekoladą albo jakimś dobrym ciastem. Czekolady przezornie ostatnio nie kupuję, żeby za dużo nie jeść. Dlatego ciasto zrobiłam. Ciasto jest całkiem zacne, orzechowe z dodatkiem jesiennych owoców, jabłek i śliwek i jeszcze większej ilości orzechów włoskich. Nie pozostaje nic innego jak zakopać się pod kocem z kawałeczkiem tego orzechowego cudu i bronić go jak niepodległości przed małym wyżeraczem. 

CIASTO ORZECHOWE Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI:
(proporcje przewidziane na tortownicę o średnicy ok. 23cm)
CIASTO:
-2 szklanki mąki pszennej 
-ok. 100g orzechów włoskich
-ok. 2/3 szklanki cukru trzcinowego
-pół kostki masła
-pół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
-3 żółtka
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 czubate łyżeczki kakao
-duża szczypta cynamonu 

NADZIENIE:
-ok. 250g kwaśnych jabłek
-ok. 250g słodkich śliwek
-100g orzechów włoskich
-1-2 łyżki cukru trzcinowego
-duża szczypta cynamonu

1. Orzechy grubo posiekać. Wymieszać je dokładnie ze wszystkimi składnikami ciasta. Powinno wyjść w miarę elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 

2. Jabłka i śliwki umyć i pokroić na mniejsze cząstki. Orzechy posiekać i przez chwilę uprażyć na suchej patelni. Dodać je do owoców, zasypać całość cukrem i cynamonem i odstawić na chwilę. 

3. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić je na 2 części-3/4 i 1/4. Większą częścią wylepić spód i boki przygotowanej foremki. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie owocowe. Na samym wierzchu rozsypać małe fragmenty pozostałego ciasta, jako kruszonkę. Wstawić tak przygotowane ciasto orzechowe do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 40-45 minut. Po upieczeniu wierzch można ewentualnie posypać cukrem pudrem. Gdy wystygnie jest gotowe do jedzenia. 

SMACZNEGO!   


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję...teraz czas się zabrać za pieczenie i sprawdzić czy jest też tak smaczne jak ładne :)

      Usuń
  2. Wow ale narobilas mi smaku! Chyba wyprobuje ten przepis w weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo ciekawy, ciasto wygląda przepysznie! Szkoda tylko, że nie mogę jeść słodkiego:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całkiem nic nie możesz? tutaj poniżej padło hasło o odcukrzeniu przepisu, może warto śledzić wątek :)

      Usuń
  4. Mmmm! Wygląda wspaniale. Zaraz pomyślę, jak je zweganizować i odcukrzyć i spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo podoba mi się słowo "zweganizować":) a jak uda się odkurzyć przepis to chętnie bo zaczerpnę w nowej lepszej wersji :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger