×

534. Tarta z serem ricotta, borówkami i jeżynami

Wyjazdy na wieś mają jedną niezaprzeczalną zaletę. Nie, nie chodzi o to że się nawdychamy świeżego powietrza. Nie chodzi nawet o to, że zwolnimy trochę tempo i możemy trochę odpocząć od tego wiecznego biegu między pralką, odkurzaczem, pracą, blogiem i gotowaniem miliardowego jajka na śniadanie ukochanego dziecka. Na wsi mogę wreszcie bez wyrzutów sumienia wypuścić gówniarstwo z domu gdy tylko się obudzi, w samych skarpetach. Jeszcze na dobrze nie otworzę oczu a to to już biega i skacze, więc wystarczy otworzyć drzwi i już 5 kolejnych minut dla mnie. Pobiega, wybrudzi się, spotka kilka kotów do wygłaskania, jeszcze znajdzie na krzaku coś do jedzenia i już nie muszę się martwić o śniadanie ani o odpowiednio długi spacer, żeby ją zmęczyć. A jak ugrzęźnie w piaskownicy, którą pieczołowicie dziadek zbijał i napełniał piachem, to matka ma chwilę czasu na książkę albo zbieranie owoców. I do sklepu jak się pójdzie to nie dość, że drożdżówkami i lodami się może opychać, to jeszcze małe kotki zadomowione na zapleczu może wygłaskać. No czysta beztroska. Takie wyjazdy na wieś to jednak same zalety mają. 
A po przyjeździe mam zapas owoców do pysznych ciast. Żeby za bardzo nie wychodzić z atmosfery beztroski i luzu to wymyśliłam ciasto najprostsze na świecie. Wrzuca się składniki do maszyny i same się wymiąchają. Robot sam zagniata kruche ciasto. Ser ricotta sam się miesza i tylko owoce z kruszonką muszę sama własną ręką rozsypać. No boskie po prostu.
 
 TARTA Z SEREM RICOTTA, BORÓWKAMI I JEŻYNAMI:
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-1 żółtko
-ok. 50g zimnego masła
-szczypta soli
-ewentualnie łyżeczka jogurtu lub kwaśnej śmietany

NADZIENIE:
-ok. 300-400g sera ricotta
-2 jajka
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-garść jeżyn i garść borówek

1. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na 2 części-3/4 i 1/4. Większym fragmentem ciasta wylepić przygotowaną foremkę do tarty. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 15 minut.

2. W międzyczasie wymieszać dokładnie ser ricotta z jajkami, cukrem i mąką. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Na serowej masie równomiernie rozsypać owoce. Na wierzch wysypać pozostawioną część ciasta, jako kruszonkę. Tartę wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Gdy boki będą już ścięte, a środek minimalnie niedopieczony wyłączyć piekarnik i zostawić w nim tartę do ostygnięcia. Gdy przestygnie będzie już gotowa.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Jak żałuję, że wcześniej nie trafiłam na ten przepis. Miałam tyle borówek i zjedliśmy "od ręki";-) Szukałam ciekawego przepisu, ale nic nie znalazłam, a u Ciebie taki pyszny. Następnym razem wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. borówkowych przepisów jest u mnie jeszcze więcej...zapraszam częściej gdy będzie "owocowy" problem :)

      Usuń
  2. Na pewno wypróbuję :) Lubię szybkie i smaczne przepisy! Tarta wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger