×

514. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

 Imprezę rodzinną nie jest łatwo zorganizować. Mam poczucie, że muszę się wspiąć na wyżyny organizacji i jeszcze wymyślić takie menu, żebym mu podołała a jednocześnie, żeby wszyscy byli zadowoleni. Są jednostki jak mój brat czy konkubent, które zadowolić łatwo. Wystarczy zrobić w fikuśny sposób kotlety mielone. Ale co z resztą. Co gotować? Jak żyć? Jak opanować ten rozwiany w szale włos i mętny wzrok?  Jak nie zamordować konkubenta, który na dzień przed imprezą strategicznie dał nogę? Zniknął skubany jak sen jaki złoty, na cały (tak CAŁY) dzień i się dziwi, że wieje ode mnie chłodem. A jeszcze szanowna jubilatka z jej nadmiarem energii i ogromną chęcią pomocy (ewentualnie żądzą słodkiego) próbuje palcem wyjeść cały krem do tortu. A jeszcze jak próbuję ją odgonić to gówniara zwraca się do mnie tekstem nauczonym od ojca-"nie krzycz Kaśka!nie krzycz". Kocica za to ledwo łap nie poparzy lawirując między palnikami, bo mięso poczuła. Obłęd. Czysty obłęd. 
Za to kinder-bal się chyba udał. Były nawet tańce do jakże zacnego przeboju "Kółko graniaste". Stężenie cukru we krwi młodzieży zbliżyło się do niebezpiecznej granicy, po której dzieciarnia już nigdy nie poszłaby spać. Starzy zaś mogli w spokoju porozmawiać. Wśród rozmów zaś przebiły się hasła, że szczególnie udało mi się ciasto z rabarbarem. Łapcie więc przepis na to cudo, bo prosty, a pyszny jest i zagniatajcie to kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką. 

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ:
(proporcje przewidziane na blaszkę o rozmiarze ok. 25x35cm)
CIASTO:
-2 szklanki mąki pszennej
-kostka masła
-4 łyżki cukru pudru
-6 żółtek
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli

PIANKA BUDYNIOWA:
-6 białek
-2 opakowania budyniu waniliowego (razem 120g)
-3 łyżki cukru trzcinowego
-chlust esencji waniliowej
-skórka otarta z cytryny

-ok. 300-400g rabarbaru
-duża szczypta cynamonu

1. Ze wszystkich podanych składników zagnieść szybko cisto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć ciasto i zetrzeć 3/4 na tarce na przygotowaną blaszkę. Ciasto lekko ugnieść palcami i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 15 minut.

2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plasterki o grubości ok. 2cm. Obsypać je sporą ilością cynamonu i odstawić na chwilę.

3.. W czasie gdy kruchy spód się piecze ubić pianę z białek. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodać cytrynę, proszę budyniowy oraz esencję waniliową. Tak przygotowaną piankę budyniową wylać na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozsypać równomiernie rabarbar. Na rozłożony rabarbar, zetrzeć na tarce resztę ciasta, jako kruszonka. Gotowe ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 45-50 minut.

Upieczone kruche ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger