×

501. Bezglutenowe, pyszne ciasto z fasoli i bananów

 Człowiek uczy się przez całe życie. Przeglądając gazetę telewizyjną, pomiędzy streszczeniem Klanu i zapowiedzią kolejnego odgrzewanego kotleta, przeczytałam o fleksitarianach. Taka elastyczna wersja wegetarianizmu, gdzie jesz dużo warzyw, owoców, kasz i innych zdrowych rzeczy, ale jak najdzie cię ochota to możesz dziabnąć kotleta. No wypisz wymaluj, jam jest fleksitarianinem. Dom zatowarowałam zieleniną, kaszami i ziarnami wszelkimi, a jak jestem na obiedzie u mamusi to wciągam pierogi z mięsem. Przynajmniej póki Miśko nie wróci i nie zacznie marudzić o potrzebie kotleta na obiad. 
Jak już się dowiedziałam, że jestem swoistą wegetarianką, to z emocji upiekłam zdrowe ciasto. Może na to też jest jakieś magiczne określenie. Polubiłam ostatnio ciekawe przepisy na zdrowe słodycze, ale nie pogardzę tłuściutkim ptysiem czy eklerką skąpaną w czekoladzie. A może takie określenie to zdroworozsądkowizm.
Tym razem padło na ciasto z fasoli, bananów i masła orzechowego. Bez glutenu, bez laktozy, bez większych wyrzutów sumienia. Idealne na miłe spotkanie towarzyskie. 

BEZGLUTENOWE CIASTO Z FASOLI I BANANÓW:
-1 puszka białej fasoli (lub szklanka ugotowanej fasoli)
-2 dojrzałe banany
-2 łyżki masła orzechowego
-2 jajka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-duża szczypta cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia *
- ewentualnie garść płatków migdałowych

Wszystkie składniki, oprócz migdałów, wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę. Dodać migdały i wymieszać łyżką. Gotową masę przelać do keksówki. Tak przygotowane ciasto fasolowe wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 40-50 minut.  
Po wystudzeniu można obsypać ciasto fasolowe cukrem pudrem i podprażonymi płatkami migdałów.

*ja nie jestem na diecie bezglutenowej, dlatego swobodnie używam do wypieków proszku do pieczenia. Jeśli komuś faktycznie szkodzi nawet odrobina tego białka polecam użyć zamiast proszku sody oczyszczonej

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger