×

490. Domowe bułki maślane (do burgerów)

 Chociaż dosyć często jestem leniwa i lubię sobie ułatwiać życie, są takie momenty gdy np. zagniatanie ciasta mnie nie męczy, a wręcz relaksuje i pozwala się wyżyć. Według mojego konkubenta romantyczna kolacja to nie wytworne risotto, czy zapiekane karczochy, a prosta pizza albo burgery. Toć fast-food taki romantyczny. Miła chciałam być, więc na Walentynki zagniotłam ciasto na domowe bułeczki do burgerów i jeszcze zgrillowałam do nich kotleciory. Moje obie walentynki chyba były szczęśliwe. A ja nieco się odstresowałam gdy międliłam ciasto drożdżowe. Bo pomimo święta miłości moi ukochani potrafią doprowadzić mnie do furii i rozbudzają we mnie chęć mordu. Więc naprawdę czasem warto się wysilić i upiec własne bułeczki, bo smaczne i łagodzą obyczaje.

DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW
-2,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki roztopionego masła
-1 jajko
-szczypta cukru
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-20g świeżych drożdży
-niepełna łyżeczka soli
-dodatkowo rozmącone jajko i sezam

1. Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodajemy szczyptę cukru i drożdże. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. 

2. Do mąki dodajemy sól, jajko i zaczyn drożdżowy Zaczynamy wyrabiać i dodajemy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od ręki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. 

3. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki-i tu dygresja. Standardowe burgery, a zatem i bułki do nich są dość spore, ale u nas ze względu na to że jest Lucy robiliśmy wersję mniejszą, idealną do dziecięcej rączki. Tak więc można zrobić 4 duże buły albo tak jak my 6 mniejszych.
Każdą bułeczkę lekko spłaszczamy, smarujemy rozmąconym jajkiem i sypiemy obficie sezamem. Bułeczki pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st, aż lekko zarumienią. 

SMACZNEGO! 
 

2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie :) Kasia, daj przepis na całe burgery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będą i burgery...jak tylko mały Harpagan pozwoli mi chwilę posiedzieć w spokoju przy komputerze, ogarnę zdjęcia i napiszę coś sensownego...mam nadzieję, że jutro się uda wrzucić przepis :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger