×

461. Pieczone frytki z batatów, z czarnuszką

Odczuwam ostatnio jakiś nieodgadniony niedobór fast-food'ów w organizmie. Na widok McDonalda mnie skręca coś w środku, wzdycham do kebaba, gdy czuję frytki to ślinie się jak pies Pawłowa przy świetle. Nawet mój rozsądek bierze w łeb, gdy Miśko w środku nocy przywozi burgery z ulubionej knajpki. No cóż, to nie mogło pozostać bez odzewu w postaci kilku cm więcej w obwodzie bioder i dodatkowej fałdki na brzuchu. Żeby zaradzić obrastaniu w oponkę fast-foody przygotowuję w domu. Na pierwszy ogień poszły frytki, bo te chyba najprościej zrobić. Powstały frytki z batatów, bo te akurat były u nas w domu. To tego trochę ulubionej czarnuszki, nieco rozmarynu rosnącego na parapecie i jest już pysznie, a ponieważ to frytki pieczone w piekarniku to jest też zdrowo.

FRYTKI Z BATATÓW Z CZARNUSZKĄ:
-2-3 bataty
-łyżeczka nasiona czarnuszki
-trochę igiełek rozmarynu
-duża szczypta gruboziarnistej soli
-szczypta słodkiej wędzonej papryki
-szczypta świeżo zmielonego pieprzu
-2 łyżki oliwy

 Bataty dokładnie wyszorować i pokroić a cienkie frytki. Oliwę wymieszać z przyprawami. Dokładnie obtoczyć w niej przygotowane frytki. Bataty rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220st, na około 20 minut, aż się zarumienią. Podawać od razu, z ulubionymi sosami, chociaż mi smakowały po prostu z jogurtem greckim i szczypiorkiem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger