×

409. Wytrawna kasza manna z pomidorami i oliwkami na syte śniadanie

Lucy ząbkuje. Każdy rodzic wie, że to nie przelewki i dom zamienia się w poligon. U nas objawia się to w ten sposób, że dzień zaczynamy niekiedy bardzo wcześnie. Śniadanie jest zjadane w atmosferze względnego spokoju, ale już co dzień przyniesie tego nie odgadną nawet pradawni bogowie. Dlatego też śniadanie musi być bardzo pożywne, bo nie do końca wiadomo na ile godzin musi wystarczyć. Kasz manna na śniadanie to jedna z moich ulubionych pozycji, jeszcze z dzieciństwa. Co prawda do tej pory zawsze ten rodzaj kaszy jadłam w wersji słodkiej, z owocami, cynamonem, sokiem malinowym, miodem lub innymi słodkościami. Ostatnio natknęłam się w jednym z numerów KUKBUKa na wersję kaszy manny z pieczarkami i parmezanem. No cóż, pieczarek w domu nie miałam, parmezanu też akurat u mnie nie uświadczysz, więc wymyśliłam coś innego. W ten prosty sposób powstała wytrawna kasza manna z pomidorami, oliwkami i serem pleśniowym. Lubię to, teraz mogę stawić czoło najbardziej rozbrykanemu gagatkowi.


WYTRAWNA KASZA MANNA Z POMIDORAMI I OLIWKAMI:
-2 łyżki kaszy manny
-szklanka mleka (można zamienić mleko krowie na mleko ryżowe)
-pół szklanki wody
-trochę (ok. 50g ) sera z niebieską pleśnią np. Saint Agur
-1 duży lub 2 mniejsze pomidory
-1 mała cebulka
-1 ząbek czosnku
-kilka (8-10) czarnych oliwek
-trochę świeżych liści bazylii
-oliwa, sól, pieprz, duża szczypta wędzonej papryki

1. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, zeszklić na niej posiekaną na drobno cebulkę. Dodać do niej po chwili posiekany ząbek czosnku i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Przykryć całość i dusić do momentu aż pomidory się rozpadną. Dodać posiekane oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem. 

2. Mleko wlać do rondelka i postawić na małym ogniu. W szklance wymieszać wodę, kaszę manny, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego mieszankę z kaszą. Zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszać, aż kasza zgęstnieje. Zdjąć ją z ognia i dodać pokruszony ser pleśniowy. 

3. Kaszę przelać do miseczki, dodać do niej sos pomidorowy i od razu podawać. 

*tym zabieganym o poranku polecam zrobić sos pomidorowy poprzedniego dnia wieczorem :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger