×

304. Koktajl z kefiru i jagód dla ciężarnej lub osoby na diecie

Powiem wam szczerze, że od kilku miesięcy jestem wiecznie głodna. Dodatkowo jak Niedźwiadek jest głodny to często daje mi znać kopniakami w żebra (albo co gorsza w pęcherz) co sądzi o własnej wyrodnej matce. Nie powiem, żebym moja aktualna dieta składała się tylko i wyłącznie ze zdrowych potraw. Zachcianki ciążowe co prawda bardziej mnie nawiedzały na samym początku tego uroczego stanu, ale nadal czasem mnie złapie ochota na "chinczyka", burgera albo kebaba (jakbym miała wróżyć z zachciankowych potraw to bym orzekła że będzie chłopak). Biorąc jednak pod uwagę, że w ciąży niektóre funkcje organizmu są zaburzone, to staram się od czasu do czasu sięgnąć po potrawy z kategorii "powodują że żołądeczek pracuje". Taki miły koktajl z kefiru i jagód np. nie dość, że smaczny bardzo, pożywny i sycący, to jeszcze ma dużo błonnika i witamin (i jakiś innych wspaniałości o których nie mam pojęcia pewnie). Od razu po wypiciu czuć jak się cały proces trawienia przyspieszył :) Tak więc polecam go nie tylko kobietom w ciąży, ale też osobom, które już myślą o zrzuceniu pozimowej oponki z brzucha.
KOKTAJL Z KEFIRU I JAGÓD:
(proporcje na 2 porcje)
-duży (330ml) kubek kefiru
-garść jagód lub borówek
-1 średniej wielkości jabłko
-2 łyżki miodu
-szczypta cynamonu

Jabłko umyć dokładnie i pokroić w drobne cząstki. Wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia i zmiksować ze sobą. Ewentualnie można dosłodzić trochę miodem, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie napoje i koktajle. Taki koktajl z kefiru i jagód należy podawać od razu po zrobieniu, bo z czasem się rozwarstwia i wygląda nieapetycznie.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger