×

296. Śniadanie dla ciężarnej, pieczona owsianka z malinami i migdałami

Fanatykiem owsianki nigdy nie byłam, ale czasem lubiłam sobie od czasu do czasu na śniadanie ją zrobić. Zazwyczaj z dodatkiem owoców jakiś, albo miodu, orzechów, a najczęściej to kostkę lub dwie gorzkiej czekolady w nią wrzucałam. Z początkiem ciąży jednak trochę musiałam zmienić zwyczaje śniadaniowe, bo niestety ale od owsianki odrzucało mnie straszliwie (o dziwo kasza manna tak nie działała). 
Drugi trymestr jednak przyniósł szereg zmian, zdecydowanie wpływających pozytywnie na moje zwyczaje żywieniowe (już nie żywię się głównie lodami waniliowymi zmieszanymi z ogórkami kiszonymi). Mogę znowu jeść owsiankę i dużo innych pysznych rzeczy. Postanowiłam jednak trochę ją urozmaicić, bo zamiast po prostu ugotować to ją upiekłam w piekarniku. Dodatek kwaskowatych malin przełamuje słodycz całości, a migdały na wierzchu przyjemnie chrupią. W sumie taka miła pieczona owsianka może występować nie tylko jako śniadanie, ale również jako zdrowy, dietetyczny deser. 
Dodatkowo to śniadanie idealne nie tylko dla leniwej ciężarnej, która ma dużo czasu o poranku (i w ogóle w ciągu całego dnia), ale też dla zabieganych pracusiów. To dlatego, że płatki owsiane można nastawić do nasiąkania w mleku na całą noc, a w trakcie pieczenia o poranku jest czas na mycie czy inne poranne czynności.

PIECZONA OWSIANKA Z MALINAMI I MIGDAŁAMI:
(proporcje poniżej przewidziane są mniej-więcej na 2 kokilki średniej wielkości) 
-około pół szklanki płatków owsianych górskich
-szklanka mleka (albo nawet ciut więcej)
-1 jajko
-2-3 łyżeczki miodu (zależnie od upodobań)
-duża szczypta cynamonu
-garść malin albo innych ulubionych owoców
-garść płatków migdałowych

1. Wieczorem wsypać płatki owsiane do miski i zalać je mlekiem. Wstawić na całą noc do lodówki.
*można ominąć ten etap i po prostu wsypać płatki do mleka i reszty dodatków i tak piec, tylko najlepiej byłoby zamieszać kilka razy w trakcie pieczenia

2. Namoczone płatki owsiane rozmieszać dokładnie z miodem, jajkiem i cynamonem. Przełożyć do kokilek i do każdej włożyć po trochę malin. Kokilki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 25 minut. Na ostatnie 5-10 minut w piekarniku dokładnie posypać wierzch owsianki płatkami migdałowymi. Jeść gdy jeszcze wszystko jest gorące, bo wtedy jest najlepsze :)

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. ile bym oddała jutro za takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dać chyba nie trzeba wiele, bo zrobienie takiego śniadania jest bardzo proste...a efekt jaki smaczny, więc gorąco polecam :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger