×

279. Zimowe muffiny czekoladowe z kremem piernikowym

Dobra nie ma co ściemniać, w sklepach od dawna już królują bombki, w radiu "Last Christmas" to w sumie już od połowy października leci, a w telewizji plushowy oszołomek bombki pali. Znaczy się święta się zbliżają. Cały grudzień pełen więc będzie przepisów świątecznych i pomysłów co można pysznego na stół zrobić. W zasadzie pierwszy wpis miał być z pomysłami na świąteczne prezenty. Tyle tylko, że takie wpisy można znaleźć na wszelkiej maści blogach, a ja w tym roku na święta marzę jedynie żeby w końcu mi poranne mdłości minęły i żeby w przeciągu kilku najbliższych miesięcy nie zamienić się w wieloryba :) Ot takie proste, kobiece marzenia. 
Dla tych więc co jak ja posiadają różne, ciekawe, kulinarne zachcianki oraz dla tych co zachcianek nie mają, ale lubią zjeść coś pysznego mam przepis na bardzo czekoladowe muffiny z kremem piernikowym. Na wierzchu kilka cukrowych śnieżynek i kawa z cynamonem w kubeczku reniferowym i świat jakiś taki milszy jest od razu.

MUFFINY CZEKOLADOWE Z KREMEM PIERNIKOWYM:
MUFFINY:
-2 jajka
-pół kostki rozpuszczonego masła
-3 łyżki konfitury śliwkowej
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-200g przesianej mąki pszennej
-100g cukru 
-2 czubate łyżeczki kakao
-szczypta cynamonu
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-tabliczka mlecznej czekolady

KREM PIERNIKOWY:
-300-400g sera śmietankowego (np. President lub Philadelphia)
-100g gorzkiej czekolady
-pół kostki masła
-duża szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej, kilka goździków, gwiazdka anyżu, esencja waniliowa

1.Najpierw trzeba przygotować krem, bo musi trochę poleżakować w lodówce i zgęstnieć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W czasie jej roztapiania w moździerzu rozetrzeć wszystkie przyprawy oprócz esencji waniliowej (jak ktoś lubi może do tego zestawu dodać kardamon, skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, chilli albo inne ulubione przyprawy). Masło utrzeć na gładko z serkiem śmietankowym. Nie przerywając mieszania dodawać czekoladę i przyprawy. Gdy krem będzie już wymieszany na gładko wstawić go do lodówki.
 
2. Wszystkie suche składniki muffinów wymieszać w jednej misce (czekoladę posiekać na malutkie kawałeczki), a mokre składniki w drugiej. Następnie zawartość obu misek zmieszać ze sobą i wymieszać kilkoma ruchami łyżki (nie mieszać zbyt zawzięcie bo muffiny wyjdą twarde). Gotowym ciastem napełnić przygotowane foremki do 3/4 ich wysokości i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 15-20 minut. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

3. Przełożyć krem do szprycy cukierniczej. Wycisnąć kremową czapeczkę na każdego muffina. Na każdej porcji kremu można dodatkowo położyć cukrowe ozdoby*.

SMACZNEGO!

*aktualnie w sklepach mamy cały wysyp cukrowych ozdób w jakże pięknych i jakże niepraktycznych opakowaniach, za które trzeba płacić jakieś chore pieniądze. Polecam poszukać w swojej okolicy sklepu z artykułami dla cukierników, bo w niewielkiej cenie można w nich dostać prawdziwe cuda. Warszawiakom polecam odwiedziny w sklepie Pomocnicy Kuchenni na Woli.

4 komentarze:

  1. Ależ apetyczne! Ja jeszcze nie słyszałam Last Christmas, bu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie grudzień się jeszcze nie zaczął więc wszystko przed tobą. ...ewentualnie jeszcze YouTube zostaje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu podczytuje Cie regularnie ale nie wylapalam dotad że małe misiątko sie pojawi. Gratulacje!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo do tej pory to aż tak publicznie się nie chwaliłam, chciałam odczekać do drugiego trymestru, ale teraz to już ukryć się tego nie da :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger